Įstatymo projektas, pagal kurį bendrovės mokėtų 3 proc. mokestį, kuris būtų taikomas didžiajai daliai jų skaitmeninių pardavimų Prancūzijoje, buvo parengtas pagal Prancūzijos ekonomikos ministro Bruno Le Maire (Bruno Le Mero) pasiūlymą. Pirma jį svarstys ministrų kabinetas, o vėliau – parlamentas.

Vyriausybė tikisi, kad jos pavyzdžiu paseks ir kitos šalys, nors ankstesnis bandymas šiuo klausimu susitarti Europos Sąjungos lygmeniu buvo nesėkmingas.

Paryžius teigia, jog kartu su kitomis Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) narėmis šiuo klausimu siekia nustatyti „bendrą pagrindą“, kuriuo vėliau šiais metais galėtų būti pasiektas ir pasaulinis susitarimas.

„Pajamos iš šio 3 proc. mokesčio, kuris bus taikomas skaitmeniniams pardavimams Prancūzijoje nuo 2019 metų sausio 1 dienos, turėtų per trumpą laiką pasiekti 500 mln. eurų“, – pareiškė ekonomikos ministras Prancūzijos dienraščiui „Le Parisien“.

GAFA mokestis

Vadinamasis GAFA mokestis – o tai yra santrumpa prancūzų kalba, kuri rodo, jog mokesčio pavadinimą įkvėpė JAV milžinės „Google“, „Apple“, „Facebook“ ir „Amazon“ – būtų taikomas skaitmeninėms bendrovėms, kurių metiniai pardavimai visame pasaulyje viršija 750 mln. eurų, o pardavimai Prancūzijoje sudaro mažiausiai 25 mln. eurų.

„Jeigu šie du kriterijai nebus įvykdyti, mokestis nebus taikomas“, – pareiškė B. Le Maire.

Naujasis 3 proc. mokestis papildys kitus mokesčius, kuriuos minėtos bendrovės jau turi mokėti.

Pasak B. Le Maire, naujasis mokestis apims tokias sritis kaip reklama, interneto svetainės ir privačių duomenų perpardavimas.

Mokestis bus taikomas maždaug 30 bendrovių iš JAV, Kinijos, Vokietijos, Ispanijos ir Didžiosios Britanijos, pažymėjo ministras.

„Mokestį taip pat turės mokėti viena Prancūzijos įmonė ir kitos prancūzų kilmės bendrovės, kurias vėliau įsigijo didelės užsienio įmonės“, – pridūrė jis.

B. Le Maire nuomone, GAFA bendrovių apmokestinimas yra „fiskalinio teisingumo klausimas“, nes „skaitmeniniai milžinai moka 14 proc. mažesnius mokesčius negu mažosios ir vidutinės Europos įmonės“.

Jis pabrėžė, jog „kai tik EBPO susitars dėl naujų tarptautinių mokesčių taisyklių, jos pakeis mūsų prancūziškąjį mokestį.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)