Pirmadienį pokalbio su valdininkais metu I. Rogersas pabrėžė – procesą dėl išstojimo iš ES pradėję Britanijos premjerės patarėjai mažai išmanė apie Europos tarybas ir apskritai apie ES, rašoma straipsnyje theguardian.com.

I. Rogersas atsistatydino iš tarnybos prieš metus. Jis garsėja ypač kandžiomis pastabomis apie nesusipratimus tarp JK ir ES, ir yra pareiškęs – JK gyveno iliuzijomis, kad gali pergudrauti Briuselį, tardamasi tiesiogiai su didžiausių valstybių sostinėmis.

Jis sakė: „Savaime suprantama, didžiosios sostinės svarbu, bet tikėtis susitarti su keliais premjerais, tikėtis įvairių derybų... Tai nesuveikė ir pakartotinėse J. Camerono derybose. Tokie dalykai nesprendžiami taip, kaip britų politikoje – (tariantis) lyderiui su lyderiu. Tai vykdo biurokratai, šerpai ir institucijų vadovai.“

I. Rogersas įspėjo – nepasiekus susitarimo, tokia padėtis netruks ilgai.

„JK ir ES supranta – nėra šansų, kad nepasiekus „Brexit“ susitarimo tai ilgai būtų galutinė padėtis, JK turėtų greitai vėl sėsti prie derybų stalo.“

Kitas I. Rogerso įspėjimas – JK gali turėti reikalų su Europos Teisingumo Teismu, jei siektų laikinai likti ES, pratęsdama 50 straipsnio (dėl išstojimo) galiojimą daugiau nei trims mėnesiams, o tuo pačiu nenorėtų dalyvauti gegužę vyksiančiuose rinkimuose į Europos Parlamentą.

Pasako jo, vienintelis ES pasiūlymas JK dėl derybų pratęsimo galėtų būti nuo 9 iki 12 mėnesių, juk ES nenorėtų garantuoti pratęsimo paprasčiausiai todėl, kad JK tvyro politinis chaosas.

I Rogerso teigimu, jei britų parlamentarai liktų Europos Parlamente, bet kokia šio parlamento patvirtinta nauja komisija būtų pripažinta nelegalia.

Anot I. Rogerso, balandį neišvengiamai kils klausimas, ar JK turėtų prisidėti prie ES biudžeto. I. Rogersas pareiškė – JK jokiu būdu negalėtų egzistuoti visiškai be ES: „Fantazijos apie paleidimą, išsilaisvinimą tėra fantazijos. Mes visada derėsimės dėl visko – pradedant aviacija, baigiant ūkininkavimu – su didžiausia savo kaimyne. Negalime gyventi didingoje izoliacijoje. Paklauskite šveicarų ir norvegų – jie gyvena, nuolat derėdamiesi su ES.

I. Rogersas įspėja – jei Bendruomenių rūmai nepritartų Th. May (naujai) strategijai, prasidėtų ginčai ir nesutarimai su ES, taip pat ir dėl JK reikalavimo ES atlyginti dideles derybines išlaidas.

Ekonomika priartėjo prie stagnacijos

Didžiosios Britanijos ekonomika vasarį vėl priartėjo prie stagnacijos, išaugus nerimui dėl „Brexit“ ir vangaus pasaulio ekonomikos augimo, o įmonės milžiniškame šalies paslaugų sektoriuje labiausiai per daugiau negu septynerius metus sumažino darbuotojų skaičių, naują tyrimą cituoja „Reuters“.

Brexit

„IHS Markit/CIPS“ skaičiuojamas Jungtinės Karalystės paslaugų pirkimo vadybininkų indeksas (PVI) parodė, kad penkta pagal dydį pasaulio ekonomika per pirmuosius tris 2019 metų mėnesius pagal dabartinį tempą augs vos 0,1 proc., palyginti su paskutiniuoju 2018-ųjų ketvirčiu.

Sausį paslaugų PVI buvo pasiekęs žemiausią lygį nuo 2016 metų „Brexit“ referendumo. Dabar jis stiebėsi iki 51,3 punkto nuo 50,1 punkto. „Reuters“ apklausti ekonomistai vasariui prognozavo dar silpnesnį rodiklį (49,9 punkto).

Kiti duomenys antradienį parodė, kad vartotojai vasarį užgniaužė savo išlaidas. Pirkėjai susitelkė ties maisto pirkimu, įskaitant produktus, skirtus atsargoms, ir atsisakė nebūtiniausios reikmės dalykų.

Didžiosios Britanijos ekonomika po 2016 metų pasitraukimo iš Europos Sąjungos referendumo paneigė recesijos prognozes.

Tačiau 2018 metų pabaigoje jos augimas gerokai sulėtėjo, padidėjus nerimui dėl staigaus „Brexit“ kovo 29 dieną, nepasiekus jokio ateities santykius su Bendrija apibrėžiančio susitarimo. Prie sulėtėjimo prisidėjo ir nusilpęs pasaulio ūkis.

Sustabdyta daugelis investicinių sprendimų. Įmonių teigimu, klientai iš Europos vilkina naujų projektų Didžiojoje Britanijoje įsipareigojimus. Nauji paslaugų įmonių eksporto užsakymai susitraukė šeštą mėnesį iš eilės.

Bendrovės darbo vietas mažino sparčiausiu tempu nuo 2011 metų lapkričio, o daugelis jų nusprendė niekuo nekeisti savanoriškai pasitraukusių darbuotojų.

Pasak kai kurių įmonių, kvalifikuotų darbuotojų Didžiojoje Britanijoje rasti sunku, o nedarbo lygis išlieka žemas.