Kaip DELFI informavo Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovė Daiva Klimavičienė, vasario 27 d. pareigūnai popiet, apie 16.30 val., gavo pranešimą, kad viešojo transporto sustojime globos įstaigos auklėtinis į veidą sudavė įstaigos direktoriui.

„Neblaivi auklėtinė (g. 2002 m.) į direktoriaus tarnybinį automobilį mėtė akmenis ir išdaužė galinio bei šoninio lango stiklus“, – rašoma policijos atsiųstuose atsakymuose.

Marijampolės VPK duomenimis, įstaigos direktorius dėl patirto smurto į medikus nesikreipė. Nepilnamečiui buvo nustatytas 1,47 prom. girtumas. Įstaigos vadovo automobilio langus išdaužiusi mergina buvo apsvaigusi kiek mažiau, jai nustatytas – 1,13 prom. girtumas.

Pareigūnams buvo žinomi

Girtavę ir globos įstaigos direktorių užpuolę nepilnamečiai policijai buvo žinomi ir anksčiau, tačiau kokius nusižengimus buvo padarę prokurorė Birutė Čekauskienė atskleisti negalėjo dėl vykdomo ikiteisminio tyrimo.

Anot policijos atstovės, nepilnamečiai buvo sulaikyti 48 valandoms, tačiau paleisti anksčiau – po mažiau nei paros.

„Paskirtos kardomosios priemonės, rašytinis pasižadėjimas neišvykti abiems“, – teigė B. Čekauskienė. Prokurorė informavo, kad nepilnamečiai grįžo atgal į tą pačią globos įstaigą.

Kaip skelbė TV3 žinios, agreasyvūs nepilnamečiai ne tik užsipuolė vaikų globos namų vadovą, bet akmenimis apmėtė ir atvykusių policijos pareigūnų automobilį. Šios aplinkybės, pasak prokurorės, yra tikslinamos.

„Dėl šio atvejo yra atliekamas aplinkybių patikslinimas, dėl to nėra pradėtas ikiteisminis tyrimas. Ikiteisminis tyrimas yra pradėtas ir atliekamas dėl fizinio skausmo sukėlimo, būtent smurtiniais veiksmais, ir dėl svetimo turto sugadinimo, bet tai yra vaikų globos namų turtas – automobilis“, – komentavo B. Čekauskienė.

Ar nepilnamečiai sulaikymo metu buvo agresyvūs, prokurorė atsakyti negalėjo, nes tai – ikiteisminio tyrimo duomenys. B. Čekauskienės teigimu, nepilnamečiai buvo apklausti, tačiau, ar nurodė savo elgesio motyvus, taip pat nekomentavo.

Paklausta, kokios bausmės gali grėsti vaikų globos gyventojams, prokurorė atsakė: „Baudžiamojo kodekso 140 str. 1 dalis numato – asmuo gali būti baudžiamasis viešaisiais darbais, laisvės apribojimu arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų. Apie laisvės atėmimą turbūt nekalbėsime, nes čia vis dėlto yra nepilnamečiai ir remiamasi bausmių skyrimo taisyklėmis.“

Direktorius nekalbus

Dar vakar TV3 žinioms vaikų globos namų direktorius Vytautas Šulinskas pasakojo, kad užpultas buvo po to, kai atskubėjo skirti stotelėje besimušančių įstaigos auklėtinių. Žinių žurnalistės teigimu, nepilnamečiai vyrą užpuolė vos išlipusį iš automobilio.

„Pirmiausiai stumdė, paskui į veidą... truputį gavau, įvairias kūno vietas“, – sunkiai rinkdamas žodžius prieš kamerą komentavo V. Šulinskas. Tačiau šiandien įstaigos vadovas jau visai nebekalbus ir su DELFI žurnalistais bendrauti nepanoro, esą buvo padarytas auka, nors taip nebuvo.

„Informacijos tikrai daugiau niekam nieko neteiksiu, užtenka jau tų triukšmų visur kitur, išverčia viską į kitą pusę, padaro mane baisia auka, nors ten iš tikrųjų didelių dalykų nebuvo. Kiekvienas vis skirtingai skelbia. Man pačiam nemalonu žiūrėti, skaityti ir matyti tokius dalykus ir tikrai daugiau niekam neteiksiu informacijos“, – paprašytas pakomentuoti incidentą sakė V. Šulinskas.

Paklaustas, galbūt dabar kaip tik galėtų būti tinkama proga paskleisti teisingą informaciją, vyras atsakė: „Šituo neužsiimsiu“. Įstaigos direktorius nepanoro kalbėti ir apie tai, ar globos įstaigoje bus imtasi kokių nors veiksmų siekiant užkirsti kelią panašiems incidentams ateityje.

Kaip teigiama TV3 žinių reportaže, tai ne pirmas kartas, kai šios įstaigos globotiniai prisigeria, taip pat anksčiau buvo išdaužę įstaigos langus.

Vertins grėsmės vaikams lygį

Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus l.e.p. vedėja Dovilė Burbaitė žinioms vakar teigė, kad tarnyba kreipsis į savivaldybę, kuri galėtų įvertinti situaciją globos įstaigoje.

DELFI pateikia D. Burbaitės atsiųstą atsakymą DELFI:

„Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistams (toliau – Tarnybos teritorinis skyrius) minėto atvejo vaikai yra žinomi.

Gavus pranešimą apie šį įvykį, Tarnybos teritorinio skyriaus specialistai atlieka reagavimo į galimą vaiko teisių pažeidimą veiksmus, t.y. išklauso vaiko nuomonę, jo įstatyminio atstovo bei su atveju susijusių asmenų paaiškinimus, vertina grėsmės vaikui lygį.

Tarnybos teritorinio skyriaus specialistams, sureagavus į galimą vaiko teisių pažeidimą ir vaikui, kuriam globos institucijoje nustatyta nuolatinė globa (rūpyba), nustačius I arba II grėsmės vaikui lygį, kreipsis į savivaldybės administraciją su prašymu paskirti atvejo vadybininką. Vadovaujantis LR vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo 2 str. 4 d., savivaldybės socialinių paslaugų įstaiga, ar kita įstaiga, kuriai savivaldybė suteikė įgaliojimus teikti socialines paslaugas, turėtų priimti sprendimą dėl: atvejo vadybos proceso pradėjimo ir/ar kreipimosi į Socialinių paslaugų priežiūros departamentą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos dėl vaikų globos institucijos socialinės globos kokybės, darbuotojų kvalifikacijos vertinimo, metodinių rekomendacijų pateikimo, kontrolės ar atitinkamų veiksmų ėmimosi, siekiant įvertinti vaikų globos institucijos paslaugų kokybę, darbuotojų kvalifikacijos kėlimo poreikį ir kt. bei užtikrinti bendruomenėje esančių paslaugų, atitinkančių individualius vaiko poreikius, teikimą.

Taip pat, susidariusiai situacijai aptarti, artimiausiu metu planuojamas susitikimas su vaikų globos namų administracija, kartu dalyvaujant vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistams, prokuratūros atstovams, savivaldybės administracijos padalinio, atsakingo už socialinių paslaugų organizavimą, koordinavimą ir priežiūrą, specialistams, tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatoriui ir pagalbą vaikui teikiantiems specialistams“, – rašoma atsakyme.