Taigi, atviras išplanavimas yra erdvė, kurioje nedaug arba visiškai nėra pertvarų. Tradiciškai ji naudojama projektuojant bendrąją namų zoną, tai yra valgomąjį arba svetainę. Tai leidžia suteikti patalpai daugiau šviesos, erdvumo, išdėlioti daugiau baldų ir realizuoti kūrybines fantazijas. Pertvarų nebuvimas yra garantija, kad jūsų neapims suvaržymo jausmas. Atvirkščiai, kambarys taps erdvesnis ir niekas neslėgs jame būnančių žmonių.

Atviras išplanavimas – idealus sprendimas XXI amžiaus šeimai, kuri vertina laisvę, bendravimą ir kartu praleistą laiką. Kad jis taptų jūsų pagalbininku, suteiktų butui lengvumo ir kūrybinio atsainumo, reikia laikytis kelių atviros erdvės projektavimo taisyklių.

1. Nestatykite baldų palei sienas

Daugelis žinomų dizainerių yra įsitikinę, kad esant atviram išplanavimui baldų statymas palei sienas yra tas pats, kaip skraidymas oro balionu užmerktomis akimis. Atvira erdvė buvo sukurta tam, kad būtų galima eksperimentuoti ir pamiršti standartinį sofų, kėdžių ir kitų interjero elementų išdėstymą. Baldai turi būti patalpinti kambario centre, suformuojant funkcines jų grupes. Jeigu išdėstysite juos palei sienas, gausite pilką ir nuobodžią erdvę su tuščiu centru, labiau primenantį prieškambarį, nei jaukią gyvenamąją patalpą.

2. Nesirinkite skirtingo stiliaus grindų dangos

Kartais namuose vienoje erdvėje sudedamos nevienodos grindų dangos, kurios turėtų atskirti skirtingas zonas, tačiau iš tikrųjų toks sprendimas tik sugadina interjerą. Jeigu pasirinksite vieną stilingą grindų dangą, ji apjungs virtuvės, valgomojo ir svetainės sritis, ir vizualiai išplės erdvę. Jeigu jums toks variantas atrodo per daug nuobodus, tuomet rinkitės skirtingų medžiagų, tačiau vienodo stiliaus ir tos pačios spalvos grindų dangas.

3. Nekurkite pernelyg atviros erdvės

Iš tikrųjų net atviroje erdvėje turi būti „intymūs kampeliai“, kurie suteiks kambariui jaukumo ir komforto. Todėl kurdami atviros erdvės interjerą skirkite dėmesio ne tik „visuomeninėms zonoms“, kur rinksis šeimos nariai ir jūsų svečiai, bet ir „asmeninei teritorijai“. Tokiu „intymiu kampeliu“ gali tapti nedideli krėslai ir žurnalinis staliukas, kur galėsite paskaityti ir išgerti arbatos, ar kompaktiška darbo vieta, kurioje stovės nedidelis stalas ir minkšta patogi kėdė. Taip, net būdami atviroje erdvėje, panorę jūs galėsite pabūti vienumoje.

4. Nepamirškite zonavimo

Čia kalba eina ne apie širmas, judančias konstrukcijas ir kitas pertvaras. Funkcines zonas galima išskirti ir ryškiu kilimu ar šviestuvu. Taip pat dizaineriai rekomenduoja zonavimui pasitelkti baldus: stelažus, neaukštas spinteles ar stalus. Jie ne tik taps vizualiniu barjeru tarp skirtingų patalpos zonų, bet ir suteiks patalpai daugiau funkcionalumo ir praktiškumo.

5. Atkreipkite dėmesį į judėjimo zonas

Prieš planuodami baldų išdėstymą atviro išplanavimo kambaryje, turėtumėte nepamiršti apgalvoti, kaip jame judėsite. Jūsų kelyje neturėtų atsidurti sofa, krėslas ar stalas. Baldai privalo stovėti patogiai ir logiškai – atviroje erdvėje tai ypač svarbu.

6. Nepirkite vienos kolekcijos baldų

Daug žmonių, abejojančių savo geru skoniu, yra linkę užsakyti kambariui baldus iš vienos kolekcijos ar vieno komplekto. Paprastai toks interjeras atrodo nuobodžiai, pilkai ir vienodai. Tarsi ir stilinga, tačiau neatrodo gerai. Todėl prisiminkite: jeigu jums patinka atviras išplanavimas, teks rinktis skirtingų formų, spalvų ir išmatavimų baldus bei šviestuvus. Aplinka turi byloti, kad visi elementai buvo renkami ilgai ir atsakingai, o ne nupirkti per vieną dieną. Profesionalių dizainerių nuomone, skirtingose zonose reikia rinktis kontrastingus šviestuvus ir kitus interjero elementus. Taip sukursite puikią erdvių suskirstymo iliuziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)