Rusijos pilietis Jurijus Melis Lietuvoje pieš penkerius metus buvo suimtas, kai kirto valstybės sieną. Sausio tryliktosios byloje jis kaltinamas dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmogiškumui kartu su 60 kitų kaltinamųjų.

Prokurorai prašo jam skirti 16 metų laisvės atėmimo bausmę.

1991 metų sausio tryliktosios naktį Jurijus Melis, įtariama, buvo tanke prie Vilniaus televizijos bokšto, Sovietų sąjungos daliniams jį šturmuojant. Prie televizijos bokšto beiLietuvos radijo ir televizijos pastato žuvo 14 laisvės gynėjų.

„Tai labai aiškiai apgalvotas politinis žingsnis, spjūvis į Lietuvos istoriją,“ – LRT TELEVIZIJAI teigia Seimo Užsienio reikalų komiteto narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad tokie pasiūlymai nepadidins pasitikėjimo vieni kitais. „Tai, kad mes pavadinome aikštę prie Rusijos ambasados Nemcovo vardu yra visai kas kita. Jis yra Rusijos politinis veikėjas, gubernatorius ir Dūmos narys. Tai nepalyginami dalykai. Vargu, ar šis vieno deputato pasiūlymas turės kažkokį tęsinį,“ – abejoja L. Linkevičius.