„Aš neatsimenu pavardžių, jūs galite atsiversti žiniasklaidoje laikotarpį, kada buvo pateikimas šito siūlymo, buvo diskusijos, ir tose diskusijose nebuvo vienos nuomonės, kad tai yra populizmas“, – sakė R. Karbauskis.

Kaip rašė BNS, Seimas ketvirtadienį planuoja apsispręsti, ar skelbti referendumą dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo nuo 141 iki 121.

Referendumą dėl tokios Konstitucijos pataisos inicijuoja valdantieji „valstiečiai“, siūlo jį surengti su antruoju prezidento rinkimų turu gegužės 26 dieną.

„Šiandien Seimas turės spręsti, ar Seimo siūlymu referendumas bus paskelbtas, ar bus surinkti parašai, kurie yra renkami, ir tada bus surinkus parašus paskelbtas“, – sakė R. Karbauskis.

Valstiečių-žailiųjų lyderis teigė, kad jie įgyvendina savo pažadą rinkėjams. Jis tokį siūlymą grindė pavyzdžiu, kad Latvijos ir Estijos parlamentai yra mažesni, tačiau veikia efektyviai, bei finansiniais motyvais.

„Finansiškai 20 Seimo narių išlaikymas reiškia 2 mln. eurų per metus. Tai yra, mūsų skaičiavimais, kiekvienais metais – vienas vaikų darželis“, – sakė R. Karbauskis.

Seimas balsuos dėl siūlymo

Ketvirtadienio darbotvarkėje numatytos visos trys teisės akto priėmimo procedūros stadijos – pateikimas, svarstymas ir priėmimas, rašė BNS.

Norint, kad referendumas vyktų gegužės 26 dieną, nutarimas dėl jo surengimo privalo būti priimtas ne vėliau kaip kovo 26 dieną.

40 „valstiečių“ referendume siūlo balsuoti už tokią Konstitucijos formuluotę: „Seimą sudaro Tautos atstovai – 121 Seimo narys, kurie renkami ketveriems metams remiantis visuotine, lygia, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu.“

Dėl referendumo paskelbimo minėtu klausimu „valstiečiai“ renka ir 300 tūkst. parašų. Tai kitas kelias paskelbti referendumą norimu klausimu.

Anksčiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai teikė Konstitucijas pataisas, kad Seimo narių būtų sumažinta iki 111, bet parlamente ši iniciatyva palaikymo nesulaukė.

Dabar Konstitucija numato, kad renkamas 141 Seimo narys.