Šį klausimą adresuojame stuburo ir sveikatingumo centro „Sveikatos sala“ vadovei kineziterapeutei Ievai Adomėnienei.

Nepradžiuginsiu tų, kurie tikisi labai konkrečių patarimų. Negaliu pateikti vieno konkretaus atsakymo į klausimus: kokia mylėjimosi poza skaudant nugarai tinkamiausia, o kurios geriau net nebandyti turint stuburo išvaržą, ar yra pagalbinių priemonių (pavyzdžiui, pagalvėlės), padedančių išvengti diskomforo. Tokio pobūdžio patarimą galiu duoti tik žmogui, su kurio sveikatos būkle bei stuburo biomechanika esu labai gerai susipažinusi. Kiekvienas atvejis – individualus, tad ir patarimai gali būti tik individualūs.

Stuburas ilgas ir pažeidimai gali būti įvairiose jo vietose: kaklo, krūtinės, juosmens ar uodegikaulio srityje, o kartais net ir keliose. Tad, visų pirma, labai svarbu, kad žmogus, atėjęs į konsultaciją nebijotų apie tai kalbėti ir klausti, nes „sekso ergonomika“ lygiai tokia pat svarbi, kaip ir buities ergonomika. Kartais tenka susidurti su atvejais, kai klientai vykdo visas rekomendacijas, tačiau skausmas vis atsinaujina. Ieškant priežasčių paaiškėja, kad išvarža provokuojama būtent seksualinių santykių metu. Tad nesidrovėkite klausti – jūsų stuburo sveikatai svarbios visos smulkmenos ir net netinkama mylėjimosi poza gali provokuoti išvaržos atsinaujinimą.

Kineziterapeutė Ieva Adomėnienė

Gyvenantiems su stuburo išvarža svarbi visų gyvenimo sričių ergonomika, seksualinis gyvenimas – ne išimtis. Tačiau yra vienas svarbus niuansas – sportuojant, tvarkantis namus, miegant apie netinkamą kūno padėtį signalizuoja skausmas, o štai sekso metu – ne visada. Mylintis itin suaktyvėja hormoninis fonas, išsiskiria dideli endorfinų bei kitų hormonų kiekiai, veikiantys kaip natūralūs nuskausminamieji, tad skausmo net ir nepatogioje padėtyje žmogus gali nepajausti.

Seksas

Diskomfortą sukėlusios sekso padėties padariniai gali pasireikšti po kelių valandų, pasibaigus nuskausminančiam endorfinų poveikiui. Tad turint stuburo išvaržą sekso pozą, kūno padėtį jos metu, reikėtų rinktis itin atidžiai. Juk mylėjimasis yra fiziškai labai aktyvus veiksmas, pati padėtis būnant joje pasyviai gali būti ir nelabai pavojinga, tačiau toje padėtyje aktyviai judant yra rizika suerzinti stuburo išvaržą. Jei nugarą suskausta mylintis, padėtį būtina keisti iš karto. Taip pat apie tai būtina kalbėtis su partneriu, neslėpti jei skauda, nekentėti, nes maloni veikla gali išprovokuoti išvaržos atsinaujinimą ir ilgalaikį būklės paūmėjimą. Taip pat reikėtų pasitarti ir su kineziterapeutu. Specialistas, žinantis, kur ta išvarža yra, žinos ir kurioje padėtyje būdamas kūnas gali ją provokuoti, artinti prie nervo ir jį dirginti, tad galės rekomenduoti ergonomiškai saugias mylėjimosi pozas.

Norintiems konkretumo – keletas svarbių, bendro pobūdžio rekomendacijų. Tiek mylintis, tiek kasdienėse situacijose rekomenduoju pamiršti gręžiamuosius stuburo judesius, kuomet klubus sukame į vieną pusę, o pečius į kitą. Tai tikras iššūkis net ir sveikam stuburui. Rizikingi ir stiprūs liemens bei kaklo išlenkimai, „išrietimai“. Taip pat reikėtų vengti ir netikėtų staigių judesių, situacijose, kai raumenys atpalaiduoti. O svarbiausias patarimas – išsiaiškinę, kokia „sekso ergonomika“ tinkamiausia jūsų stuburui, mėgaukitės seksualiniu gyvenimu, bet būkite atidūs sau ir savo kūno siunčiamiems signalams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)