Duodama interviu dienraščiui „Financial Times“ ambasadorė Georgette Mosbacher sakė, kad šiuo metu Lenkijoje laikoma 4 000 amerikiečių karių, bet šis kontingentas bus didinamas, Vašingtono administracijai didinant gynybos įsipareigojimus Vidurio Europai.

Vis dėlto ji nesakė, ar Lenkijoje bus įkurta nuolatinė JAV karinė bazė.

Laikraštis citavo G. Mosbacher žodžius, kad Lenkijos ryžtas atlikti savo vaidmenį stiprinant Europos gynybą labai svarbus tvirtiems Vašingtono ir Varšuvos ryšiams.

Paklausta, kokiu mastu galėtų būti didinamas JAV kontingentas, ambasadorė atsakė: „Jis bus reikšmingas. Jis peržengia šimto ribą, šimtų ribą.“

„Gynybos departamentas (XXI šimtmečio pajėgas) laiko... judresnėmis, labiau rotuojamomis, užuot (stačius) fizines ligonines ir namus bei atsigabenus šeimas“, – G. Mosbacher sakė „Financial Times“.

Georgette Mosbacher

„Tačiau buvimo prasme nepaneigiama, kad čia (bus laikomas) didelis skaičius Amerikos karių – tai žinomas faktas. Ir manau, kad (lenkai) gaus didžiąją dalį to, ko jie nori“, – aiškino ji.

Varšuva pastaraisiais mėnesiais ne kartą siuntė signalus apie stiprinamą bendradarbiavimą su JAV gynybos srityje.

Sekmadienį Lenkijos vyriausybė paskelbė planuojanti įsigyti iš Jungtinių Valstijų 20 salvinės raketų ugnies sistemų HIMARS, Varšuvai modernizuojant savo ginkluotąsias pajėgas.

Praeitą mėnesį Lenkija pasirašė 683,4 mln. zlotų (159 mln. eurų) vertės sutartį dėl pirmųjų keturių amerikietiškų sraigtasparnių „Black Hawk“ pirkimo šalies specialiosioms pajėgoms. Šie orlaiviai bus pagaminti „Lockheed Martin“ priklausančios Lenkijos įmonės „PZL Mielec“.

Tuo metu pernai kovą šalis, anot pareigūnų, istorinę sutartį dėl amerikietiškų oro erdvės gynybos sistemų „Patriot“ pirkimo už 4,75 mlrd. dolerių.

Pirmosios „Patriot“ sistemos į Lenkiją turėtų būti atgabentos 2022 metais, o kitos – 2024 metais.

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as trečiadienį atvyksta į Lenkiją trijų dienų vizito, per kurį dalyvaus Varšuvoje rengiamoje tarptautinėje konferencijoje Artimųjų Rytų problemoms aptarti ir dvišalėse derybose.

Tuo metu Lenkijos užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius, antradienį susitikęs su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo, sakė, kad Varšuva ir Vašingtonas siekia „sutampančių“ užsienio politikos tikslų.