Atkurtos valstybės šimtmetį esą galima būtų vadinti lietuvių kalbos renesansu - sugebėjome išsaugoti savo kalbą nuo sunykimo, išpuoselėjome, išugdėme, suteikėme jai visas galias.

Pasak S. Skvernelio, plačiajam pasauliui mes esame įdomūs dėl savo itin senos baltų kalbos. Jos tyrinėtojų šiandien yra visuose žemynuose.

„Atrodo, kad lietuvių kalba gyvena gerus laikus ir jai pavojų nėra, tačiau vis labiau globalesnis pasaulis pateikia naujų iššūkių“, - sakė S. Skvernelis atidarydamas forumą „Ar švęsdami šimtmetį, nepamiršome tautos pamato - lietuvių kalbos?„

Premjeras pabrėžė, kad būtent šio forumo siekis - aptarti, ar valstybės kalbos politika eina koja kojon su šios dienos pokyčiais, ar tikrai viską darome, kad lietuvių kalbos prestižas nuolat didėtų, ar tikrai stengiamės, kad lietuvių kalbos būtų sistemingai mokoma išeivijoje?

„Žinau, kad 2018 m. lituanistikos tyrimus tarptautiniai ekspertai įvertino labai gerai. Turime įsiklausyti į jų rekomendacijas ir siekti, kad lituanistikos tyrimai būtų matomi ir skleidžiami tarptautiniu mastu. Tai puiki galimybė garsinti Lietuvą ir senąją baltų kalbą. Taip pat šia proga norėčiau užtikrinti lituanistikos mokslų bendruomenę, kad dėsime visas pastangas, jog mūsų lituanistai, lituanistikos mokslo institutai galėtų ramiai ir kūrybiškai dirbti“, - sakė premjeras.