Tai, kad Purvaičiuose švenčiama Pasaulinė cepelinų diena, jau tampa gražia tradicija. Virti ir skanauti šio kone kiekvienam lietuviui gardžiausio patiekalo purvaitiškiai rinkosi jau trečiąjį kartą. „Kiek cepelinų išvirsim? Šito tikrai nežinau. Galiu pasakyti tik tiek, kad pirmais metais jiems nuskutom tris kibirus bulvių, pernai šešis, o šiemet – net dešimt“, – sakė vos spėjusi apie puodus suktis Purvaičių kaimo seniūnaitė Alina Vičienė.

Ji susirinkusiesiems pasakojo, kad prieš penkerius metus, 2014-aisiais, Amerikos lietuvis Jonas Vaičiūnas pradėjo iniciatyvą visame pasaulyje pradėti švęsti Pasaulinę cepelinų dieną. Ir ta diena – pirmasis vasario sekmadienis. Ta proga visi raginami kartu su šeima ar net bendruomene gaminti cepelinus ir sėsti prie bendro stalo. 2017-aisiais prie smagios iniciatyvos prisijungė ir purvaitiškiai.

Cepelinų diena Purvaičiuose // „Žemaičio laikraščio“ nuotr.

„Norime suvienyti savo kaimo žmones, išvilioti juos iš namų, paraginti pabūti kartu, pabendrauti, susitikti su žlibiniškiais ir kitais. Atrodo, mums sekasi – nepaisydami oro, žmonės renkasi į šventę ir kasmet mūsų vis daugiau“, – kalbėjo A. Vičienė.

Purvaitiškiai šventei ruoštis pradėjo iš anksto. Juk reikėjo ne tik teritoriją sutvarkyti, palapines sustatyti, stalų prinešti, muzika ir pramogomis pasirūpinti, bet ir dalį cepelinų išsivirti – tiems, kas mėgsta valgyti pakeptus, kitaip sakant – vakarykščius. Na, o švieži cepelinai buvo gaminami vietoje ir prie to darbo galėjo prisidėti kiekvienas norintis. Tad visi bendrai cepelinus gamino, virė, kepė ir tiekė ant stalo.

Beje, šventės dalyviai skanavo ne tik cepelinų, pagardintų specialiu padažu ir grietine. Kadangi vaišės buvo suneštinės, tai ant stalo netrūko ir įvairių užkandžių, ir desertų, ir visus sušildžiusios arbatos. O kad suvalgytos kalorijos neužsistovėtų, susirinkusieji buvo kviečiami dalyvauti įvairiose sportinėse varžybose.

Visiems, prisidėjusiems prie šventės rengimo, seniūnaitė Alina įteikė padėkos raštus. Gero žodžio sulaukė ir ji pati – ne tik kaip šventės rengėja, bet ir kaip sukaktuvininkė, mat Pasaulinė cepelinų diena šiemet sutapo su jos gimtadieniu.