Rumunija tai padarė praėjus beveik savaitei po to, kai opozicijos lyderį J. Guaido teisėtu laikinuoju Venesuelos prezidentu pripažino kitos ES šalys.

Rumunijos prezidentas Klausas Iohannis penktadienį sakė, kad sprendimą prisijungti prie kitų ES šalių ir sąjungininkų priimti iš dalies paskatino tai, kad Rumunija šiuo metu pirmininkauja ES Tarybai.

Anksčiau kelios ES šalys buvo davusios Venesuelos prezidento Nicolas Maduro vyriausybei aštuonių dienų trukmės ultimatumą sušaukti naujus prezidento rinkimus. Pasibaigus ultimatumo terminui, jos pripažino J. Guaido laikinuoju prezidentu.

J. Guaido laikinuoju prezidentu pasiskelbė sausio 23 d. Jis turi Vašingtono ir daugumos Pietų Amerikos šalių paramą. Politiką pripažino apie 20 ES šalių, tarp kurių Didžioji Britanija, Vokietija, Prancūzija ir Ispanija.

Prezidentaujant N. Maduro, Venesuela nugrimzdo į ekonominę krizę, kentėdama nuo hiperinfliacijos ir maisto bei vaistų trūkumo. Pasak J. Guaido, N. Maduro pernai laimėjo nedemokratiškus rinkimus ir yra neteisėtas prezidentas.