Nemalonu pripažinti, bet Neringoje ir jos širdyje – Nidoje – iššūkis būtų surengti netgi padorų užsienio valstybių vadovų vizitą. Čia nėra kur priimti garbių svečių ir išpildyti aukštus protokolo reikalavimus. Dar daugiau, gražiausiame Lietuvos kurorte vis dar yra akivaizdžių, raudonuoti verčiančių problemų, kaip antai stūksantys pastatai-vaiduokliai.

Apmaudu, bet dėl to nereikia stebėtis, kad Baltijos šalių premjerų susitikimas perkeliamas į Palangą, kur yra ne vienas aukščiausios klasės viešbutis. Birutės alėja su čia esančiais prabangiais apartamentais ir penkių žvaigždučių viešbučiu jau seniai kėsinasi į tą svečių segmentą, kuris turėtų būti Neringos ir niekieno kito.

Vietoje europinio viešbučio – griuvėsiai

Neringos gamtos grožį dažnai gali užgožti stūksantys pastatai-vaiduokliai, kurie bado akis tiek vietiniams, tiek miesto svečiams. Vieni problematiškiausių griuvėsių stovi pačiame Nidos centre – buvęs žuvininkystės ūkio pastatas. Šis nekilnojamo turto objektas ne tik kad gadina estetinį miestelio vaizdą, bet ir kelia nuolatinį žmonių pasipiktinimą.

Bėgant metams problema nėra sprendžiama, priešingai, jau kurį laiką pastato savininkai atleidžiami nuo įvairių mokesčių ir jiems taikomos mokestinės lengvatos. Savivaldybė neišnaudoja visų įrankių tam, kad verslas pagaliau imtų ir susitvarkytų.

Nesunku įsivaizduoti, kaip miestas atrodytų, jeigu vietoj tokių „vaiduoklių“ stovėtų modernus ir šiuolaikiškas 5 žvaigždučių viešbutis, vieta, skirta tarptautinėms konferencijoms, kino teatras. Tokios erdvės taptų tiek vietinių gyventojų susibūrimo ir darbo vietomis, tiek turistų lankomais objektais.

Jei norime ištisus metus stūksančią Nidos gėdą paversti pasididžiavimą keliančiais pastatais, toliau tokių griuvėsių nebegalime toleruoti.
Nemalonu pripažinti, bet Neringoje ir jos širdyje – Nidoje – iššūkis būtų surengti netgi padorų užsienio valstybių vadovų vizitą. Čia nėra kur priimti garbių svečių ir išpildyti aukštus protokolo reikalavimus.
Andrius Bagdonas

Vietoje investicijų – nuolaidos apsileidėliams

Vis tik verslininkai nėra vieninteliai kaltininkai – pati savivaldybė juos atleidžia nuo mokesčių, kuriuos šie privalėtų sumokėti. Pavyzdžiui, buvusio žuvininkystės ūkio pastato savininkams taikoma mokesčių lengvata, dėl kurios savivaldybės biudžetas praranda tūkstančius.

Mokestinės lengvatos turėtų būti taikomos tik tada, kai nekilnojamo turto objektai rekonstruoti ir teikia paslaugas neringiškiams bei miesto svečiams. Tokiems verslininkams drąsiai galima taikyti net ir didesnes mokestines lengvatas. Taip skatintume verslininkų investicijas bei darbo vietų Neringoje kūrimą.

Apleistus pastatus, kurių Neringoje ne vienas, privalu nedelsiant rekonstruoti ir pritaikyti visuomenės poreikiams, o jų neprižiūrintiems savininkams taikyti maksimaliai didelius mokesčius.

Moderni infrastruktūra neringiškiams

Neringai būtinas esminis infrastruktūros atnaujinimas, išlaisvinsiantis Neringą iš gėdos prieš turistus, bei leisiantis vietiniams gyventojams ir čia turintiems antruosius namus jaustis oriai.

Privalu atnaujinti ir apšviesti miesto takus, kad būtų patogu tiek vaikštinėti pėsčiomis, tiek važinėti dviračiu, privalu rekonstruoti ir kelio atkarpą Smiltynė–Nida. Pastarojo kelio būklė – kritinė: dabartiniai miesto valdytojai nesiima jo tvarkyti, nes nesusitaria dėl paprasčiausių keliasdešimties centimetrų ruožo su saugomų teritorijų atstovais.

Vis didėjant transporto srautams, pastebima ir nepatogaus automobilių parkavimo problema. Ateityje privalu įrengti modernias automobilių stovėjimo aikšteles ir vystyti elektromobilių dalijimosi paslaugų sistemą.

Receptai Neringos lyderystei

Skausminga neringiškiams ir būstų problema. Valdžia turėtų ne statyti naujus socialinius būstus, bet juos nuomoti. Tokiu būdu visos laukiančios šeimos galės apsigyventi savivaldybės išnuomotame būste jau dabar.

Visa tai gana paprasti receptai Neringos lyderystei, kurios ji nusipelnė, užtikrinti. Neringa privalo būti gyva, pilna laimingų žmonių visus metus, ne keturis mėnesius per metus, ir ne tris mėnesius iki rinkimų.