Naujoji institucija bus įregistruota Prancūzijoje, valdoma Vokietijos ir finansuojama visų trijų šalių. Ji turi sudaryti sąlygas Iranui toliau prekiauti su ES įmonėmis, nepaisant sankcijų, iš naujo paskelbtų Vašingtono, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas išvedė savo šalį iš 2015 metų sutarties.

Minimos trys Europos šalys, kartu su JAV, Rusija ir Kinija pasirašiusios istorinę sutartį, turinčią pažaboti Teherano branduolines ambicijas mainais į sankcijų sušvelninimą, turėtų paskelbti bendrą pranešimą apie kelis mėnesius rengto projekto veiklos pradžią.

Naujoji institucija – Prekybos mainų palaikymo priemonė (Instrument in Support of Trade Exchanges, INSTEX) – yra Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos bendras projektas. Ji dar turėtų gauti visų 28 ES narių oficialų pritarimą.

Šis pranešimas gali būti paskelbtas Bukarešte vykstančio ES užsienio reikalų ministrų susitikimo kuluaruose.

Vašingtonas perspėjo ES nemėginti apeiti sankcijų Teheranui, bet europiečiai ir kitos sutarties signatarės aiškina, kad Iranas nepažeidė susitarimo sąlygų, todėl jam turėtų būti leidžiama prekiauti.

Europos Sąjungoje didėja susirūpinimas dėl Teherano balistinių raketų programos, taip pat žmogaus teisių padėties šiitiškoje respublikoje, jos kišimosi į konfliktus Artimuosiuose Rytuose ir pastarojo meto pastangų rengti išpuolius prieš Europoje veikiančias iraniečių opozicijos grupes.

Vašingtonas perspėjo, kad imsis griežtų veiksmų prieš bet kokią bendrovę, pažeisiančią sankcijas Iranui. Kai kurios didžiosios tarptautinės verslo grupės jau nutraukė ryšius su šia šalimi.

Naujoji Europos schema iš pradžių buvo sumanyta kaip priemonė, turinti leisti vykdyti barterinius atsiskaitymus už Irano eksportuojamą naftą. Tačiau dabar Europa perka labai mažai iranietiškos naftos, tad INSTEX yra labiau orientuota į mažas ir vidutinio dydžio bendroves.

„Turime palaukti ir pamatyti, kas ja naudosis“, – sakė vienas Europos šaltinis.

Belgijos diplomatijos vadovas Didier Reyndersas teigė, kad nors esama daug nesutarimų dėl branduolinės sutarties, Europa pritaria daugeliui Vašingtono argumentų dėl susirūpinimą keliančių Irano veiksmų.

„Svarbu, kad parodytume savo kolegoms amerikiečiams, jog einame ta pačia kryptimi kaip ir jie dėl virtinės reikalų, tokių kaip balistinės raketos arba Irano veikla regione“, – D. Reyndersas sakė atvykęs į ministrų susitikimą.

Kalbėdamas apie INSTEX projektą jis sakė, kad „šiaip ar taip, pačios bendrovės spręs, ar nori dirbti su Iranu, atsižvelgdamos į Amerikos sankcijų riziką“.