Advokatas po susitikimo su Kauno valdininkais: jie bandė kažką man paaiškinti apie įstatymus

Advokatas B. Varsackis kreipėsi į Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorių Vilių Šiliauską su prašymu, kad mergaitei būtų suteikta laikinoji globa, nors laikinųjų globėjų, pas kuriuos mergaitė galimai galėtų laikinai apsigyventi, nenurodė.

„Pateikėme prašymą, kad skirtų laikinąją globą, – DELFI teigė advokatas B. Varsackis, atstovaujantis broliui, kuris taip pat siekia sesers globos. – Nenurodėme kas gali būti globėjai, ką jie nori, tą skiria, bet kad mergaitė būtų paimta iš globos namų, kurie dabar yra įstatyminiai jos globėjai.“

Advokatas įvardijo, kad laikinai mergaitę esą galėtų globoti ir moteris, kuri anksčiau, prieš kylant skandalui, pasiimdavo devynmetę į savo šeimą savaitgaliais. „Bent jau tai savanorei tai leistų, kuri anksčiau su mergaite buvo. Ji turi tokio pat amžiaus dukrą, atsistatytų, pailsėtų“, – apie devynmetę, augančią Kauno globos namuose, kalbėjo jos broliui atstovaujantis advokatas.

Bronius Varsackis
Pateikėme prašymą, kad skirtų laikinąją globą. Nenurodėme kas gali būti globėjai, ką jie nori, tą skiria, bet kad mergaitė būtų paimta iš globos namų, kurie dabar yra įstatyminiai jos globėjai.

B. Varsackis ketvirtadienį planavo dėl šio prašymo susitikti su Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriumi V. Šiliausku ir jo padėjėja, tačiau nuvykęs į susitikimą pamatė, kad į jį atvyko daugiau asmenų. „Nuvykau ir mane pakvietė į mero kabinetą. Buvau šokiruotas. Sėdėjo septyni, iš karto matyti, kad priešiškai nusiteikę žmonės. Jie bandė kažką man paaiškinti apie įstatymus, – kalbėjo advokatas. – Pokalbis truko labai trumpai, nes jie manęs visiškai klausyti nenorėjo.“

Bronius Varsackis

„Jie kategoriškai pasakė, kad viskas pagal įstatymus, – po susitikimo kalbėjo advokatas ir stebėjosi, kodėl susitikime dalyvavo ir pats Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis. – Bet išeinant paaiškėjo, kad jie labai norėjo pamatyti tą beraštį, nes mano siųstame rašte jie buvo klaidas pasižymėję.“

Bronius Varsackis
Jie kategoriškai pasakė, kad viskas pagal įstatymus.

Devynmetės broliui atstovaujantis advokatas teigė, kad „jie visiškai nesiruošia spręsti to vaiko psichologinių problemų“. Advokato teigimu, devynmetės brolis ir jis šiuo prašymu siekia, kad mergaitė gyventų jai palankesnėje terpėje.

Brolis, kuriam atstovauja advokatas, šiuo metu yra išvykęs į Didžiąją Britaniją, kurioje gyvena su drauge, jie kartu augina metukų kūdikį. Brolis yra pateikęs prašymą globoti devynmetę seserį, šiuo metu laukiama sprendimo, ar sąlygos devynmetei brolio šeimoje būtų tinkamos.

Savivaldybė: buvo išreikštas prašymas atiduoti vaiką bet kur

Kauno miesto savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Jolanta Baltaduonytė DELFI teigė, kad advokatas prašymą pateikė, tačiau pridūrė, kad savivaldybė siekia mergaitei rasti namus, o ne laikinai perduoti pagyventi kažkurioje šeimoje kelis mėnesius.

„Kalbame apie vaiko teises, apie vaiko interesus, apie visų vaikų interesus. Tam, kad vienas ar kitas žmogus galėtų būti globėju, yra privalomos procedūros“, – kalbėjo J. Baltaduonytė ir pridūrė, kad sąlygos visiems, norintiems globoti globos namų auklėtinį, yra vienodos. Nepaisoma, ar asmuo nori globoti laikinai, ar siekia ilgalaikės globos.

Jolanta Baltaduonytė
Kalbame apie vaiko teises, apie vaiko interesus, apie visų vaikų interesus. Tam, kad vienas ar kitas žmogus galėtų būti globėju, yra privalomos procedūros.

Pateikus prašymą iš pradžių tikrinami prašymą pateikę asmenys, tik gavus išvadas sprendžiama dėl globos.

J. Baltaduonytė patvirtino, kad devynmetės broliui atstovaujantis advokatas prašymą pateikė, tačiau teigė, kad prašymas – nekonkretus. „Buvo išreikštas prašymas atiduoti vaiką bet kur, kad tik nebūtų globos namuose. Labai keistas toks prašymas, kai vaikas yra nuolatinėje globoje, – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės atstovė. – Prašyti, kad laikinai, vos porai mėnesių, vaikas būtų perkeltas.“

Kauno miesto savivaldybės atstovės teigimu, toks prašymas neatitinka vaiko interesų, tačiau jis bus svarstomas, nes visi pateikti prašymai turi būti svarstomi.

Dėl sesers globos kovojantis brolis

„Vaikas šiuo metu yra nuolatinėje globoje, o globa skiriama tik teismo sprendimu. Tam būtinas teismo sprendimas“, – teigė J. Baltaduonytė.

„Teiginiai apie vieno ar kito vaiko psichologinę būseną yra pakankamai keisti, kai advokatas su vaiku nėra bendravęs, – kalbėjo atstovė. – Jei vaikas susidurs su problemomis, spręsime, suteiksime pagalbą, ieškosime geriausio sprendimo.“

Jolanta Baltaduonytė
Teiginiai apie vieno ar kito vaiko psichologinę būseną yra pakankamai keisti, kai advokatas su vaiku nėra bendravęs.

J. Baltaduonytė pažymėjo, kad jų tikslas – kad visi vaikai augtų šeimose. „Mūsų tikslas, kad visi vaikai: šita ar kita mergaitė, berniukas – kad visi augtų šeimose. Tokiose šeimose, kurios yra pasiryžusios ir pasirengusios bei turi tinkamas sąlygas, – kalbėjo J. Baltaduonytė. – Jei kreipsis brolis ar kitas asmuo pagal nustatytą tvarką, gaus teigiamą pradinį įvertinimą, praeis mokymus ir bus įvertintas kaip tinkamas, tikrai neprieštarausime, kad mūsų vaikai augtų šeimose, o ne globos namuose.“

Savivaldybėje ketvirtadienį viešėjęs advokatas B. Varsackis DELFI teigė, kad susitikimo atmosfera nebuvo maloni, jautė priešišką nusiteikimą, tačiau J. Baltaduonytė tvirtino, kad susitikimas buvo tiesiog dalykiškas.

„Atmosfera buvo darbinė. Tvarka (kam ir kokiomis sąlygomis gali būti suteikta globa – DELFI) buvo pasakyta ir advokatui, – kalbėjo atstovė. – Buvo pasikviesti atskirų sričių specialistai, kad jie suteiktų reikiamą informaciją.“

Mergaitės įvaikinimo siekė pora iš Naujosios Zelandijos, tačiau teismas nusprendė, kad mergaitė turi likti Lietuvoje. Šiuo metu mergaitės globos siekia brolis ir lietuvių šeima. Globos namai, kuriuose gyvena devynmetė, teigė skųsianti teismo sprendimą.