Sirijos šiaurėje esantį strateginės svarbos Manbidžą Sirijos kurdų Liaudies apsaugos daliniai (YPG) kontroliuoja nuo 2016 metų, kai atkovojo šią teritoriją iš džhadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS).

Tačiau Ankara, kuri sako, kad YPG yra uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) „teroristinė atšaka“, ne kartą ragino kurdų pajėgas pasitraukti iš šio miesto.

„YPG pastangos įbrukti režimą Manbidže absoliučiai neturi būti leidžiamos“, – spaudos konferencijoje Ankaroje sakė Turkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Hami Aksoy.

Vašingtono remiami YPG vadovauja kovai su IS, bet kurdų grupuotę pribloškė netikėtas JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimas išvesti iš Sirijos amerikiečių sausumos pajėgas – 2 tūkst. karių.

Šią savaitę Manbidže per mirtininko išpuolį, už kurį atsakomybę prisiėmė IS, žuvo keturi amerikiečiai, tarp jų du kariai.

Turkija ne kartą grasino atakuoti YPG ir sakė, kad po D. Trumpo pasiūlymo nustatys „saugumo zoną“ Šiaurės Sirijoje.

Praėjusį mėnesį YPG paragino režimą „perimti kontrolę“ rajonuose, iš kurių turi atsitraukti šios kurdų pajėgos, įskaitant Manbidžą. YPG nurodė, kad to reikia norint sustabdyti „Turkijos invaziją“, ir kategoriškai atmetė „saugumo zoną“.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį sakė, kad Sirijos režimas privalo perimti šalies šiaurės kontrolę.

Turkija, kuri remia Sirijos sukilėlius ir ragino nušalinti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą, anksčiau Sirijoje surengė du puolimus prieš IS ir YPG – 2016 ir 2018 metais.

Pernai kovą Sirijos sukilėlius remiančios Turkijos karinės pajėgos atkovojo YPG anklavą Afriną Sirijos vakaruose.

Turkijos ir JAV santykiai pastaraisiais metais nebuvo sklandūs dėl Vašingtono paramos YPG ir JAV sprendimo neišduoti Pensilvanijoje gyvenančio musumonų pamokslininko, Turkijoje kaltinamo nepavykusio 2016 metų perversmo užsakymu.

H. Aksoy sakė, kad Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu vasario 6 dieną nuvyks į JAV vadovaujamos koalicijos prieš IS susitikimą Vašingtone.

Dieną prieš M. Cavusoglu vizitą užsienio reikalų viceministro Sedato Onalo vadovaujama Turkijos delegacija nuvyks į JAV diskutuoti dėl Sirijos.

JAV respublikonų senatorius, ištikimas D. Trumpo šalininkas Lindsey Grahamas penktadienį buvo Turkijoje ir susitiko su turkų pareigūnais, įskaitant prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą ir M. Cavusoglu.