Per velionio prezidento Akbaro Hashemi Rafsanjani mirties metines išsakytais komentarais dabartinis lyderis patvirtino, kad raketas ruošiamasi paleisti.

Iranas paprastai demonstruoja savo kosmoso programos pasiekimus vasarį, minint 1979 metų Islamo revoliucijos metines. Šiemet šalis švęs 40-ąsias šios revoliucijos, per kurią šacho Mohammado Rezos Pahlavi persų monarchija buvo pakeista vieno šiitų dvasininko prižiūrima islamo respublika, metines.

„Netrukus, ateinančiomis savaitėmis, paleisime į kosmosą du palydovus, naudodami šalyje pagamintas raketas“, – nedetalizuodamas pareiškė H. Rouhani.

Per pastarąjį dešimtmetį Iranas paleidęs į orbitą kelis neilgai veikusius palydovus, o 2013 metais šalis pasiuntė į kosmosą beždžionę. Vašingtonas ir jo sąjungininkai nuogąstauja, kad Irano palydovų paleidimo technologijos gali būti panaudotos vystant didelio nuotolio raketas.

Praėjusią savaitę Teheranas paskelbė, kad buvo sėkmingai atlikti trijų naujųjų iraniečių palydovų bandymai prieš juos paleidžiant.

Anksčiau sausį JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo teigė, kad Irano planai paleisti į orbitą palydovus liudija, jog šalis nepaiso JT Saugumo Tarybos rezoliucijos, kuria Iranas raginamas nevykdyti jokios veiklos, susijusios su branduolinius užtaisus nešti galinčiomis balistinėmis raketomis.

Teheranas teigia, kad leisdamas kosmines raketas Iranas nepažeidžia šios rezoliucijos.

Tuo metu ketvirtadienį Irano centriniame regione prasidėjo kasmetiniai aviacijos mokymai. Anot valstybinės naujienų agentūros IRNA, dvi dienas truksiančiuose manevruose dalyvaus dešimtys naikintuvų, bombonešių ir transportinių lėktuvų.

IRNA pridūrė, kad be šacho eros JAV gamybos naikintuvų F-14, F-5 ir F-4 kasmetinėse pratybose dalyvaus Rusijos gamybos naikintuvai MiG-29 ir iraniečių gamybos naikintuvai „Saegheh“.

Taip pat bus naudojami bepiločiai orlaiviai, lazeriu nutaikomos raketos ir sunkios išmaniosios bombos, sakė mokymų atstovas generolas Amiras Angizeh.

M. Pompeo šiuo metu keliauja po Artimuosius Rytus, propaguodamas Baltųjų rūmų griežtą poziciją Irano atžvilgiu ir siekdamas įtikinti Amerikos sąjungininkus arabus, kad D. Trumpo administracija nesitraukia iš šio regiono.

Trečiadienį Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei pavadino Vašingtono pareigūnus „aukščiausios klasės idiotais“. Tokie neįprastai griežti komentarai atspindi platesnę įtampą tarp Irano ir JAV, kilusią amerikiečių prezidentui Donaldui Trumpui pasitraukus iš tarptautinio susitarimo dėl Teherano branduolinės programos.