Už tokį sprendimą ketvirtadienį balsavo devyni komisijos nariai, trys susilaikė.

Atlikusi tyrimą dėl TS-LKD personalo darbo užmokesčio prieš Seimo rinkimus vertinimo VRK nutarė, kad keturių darbuotojų atlyginimus – iš viso daugiau kaip 69 tūkst. eurų – reikėtų priskirti rinkimų kampanijos išlaidoms.

Dėl to TS-LKD pripažinta 14,57 proc. viršijusi leidžiamą išlaidų limitą.

Kadangi šios išlaidos buvo deklaruotos partijos finansinėje ataskaitoje, bet ne kaip politinei kampanijai išleistos lėšos, nuspręsta, kad pažeidimas nėra šiurkštus.

„Jeigu šitie duomenys būtų slepiami, būtų nenurodyti, nebūtų įtraukti į ataskaitą, tada būtų galima traktuoti kaip šiurkštų pažeidimą“, – sakė VRK narė Olga Kilkinova.

Jeigu VRK būtų konstatavusi šiurkštų įstatymo pažeidimą, konservatoriams būtų grėsę netekti dalies valstybės dotacijos.

Partijos advokatas Tomas Šedbaras ir TS-LKD vykdomoji sekretorė Aistė Gedvilienė nesutiko su vertinimu, kad šie keturi darbuotojai buvo įdarbinti specialiai 2016 metais vykusiems Seimo rinkimams pasirengti. Jų teigimu, konservatoriai prieš Seimo rinkimus rengė vidinius savo kandidatų, partijos vadovo rinkimus, reikėjo papildomų pajėgų juos organizuoti.

A. Gedvilienė tvirtino, kad savanorių tinklo koordinatorius buvo įdarbintas apmokyti partijos sekretoriatą burti savanorius, dirbti su jais.

T. Šedbaro teigimu, pagrindinė partijų veikla yra rinkimai, vos pasibaigus vieniems rinkimams, prasideda pasirengimas kitiems, todėl visų partijos sekretoriato darbuotojų darbas būna daugiau ar mažiau susijęs su jais.

Advokatas siūlė savanorių tinklo koordinatoriaus darbo užmokestį išimti iš limitą viršijančios sumos, o kitų darbuotojų atlyginimą imti tik nuo politinės kampanijos pradžios. Jo skaičiavimu, įstatymo pažeidimu būtų galima pripažinti ne 69 tūkst., o 28 tūkst. eurų.

Tačiau VRK nepritarė šiam siūlymui.

Sprendimą dėl konservatorių Seimo rinkimų kampanijos išlaidų teisėtumo priėmė likus savaitei iki senaties termino suėjimo.

Seimo rinkimai Lietuvoje vyko 2016 metų spalį.