Prancūzija intensyviai skatino šalis pritarti vadinamajam GAFA mokesčiui - pavadintam pagal „Google“, „Apple“, „Facebook“ ir „Amazon“ - siekdama, kad pasaulio technologijų milžinai mokėtų sąžiningą dalį mokesčių nuo didžiulio jų verslo Prancūzijoje.

„Nepaisant visko, mokestis įsigalios sausio 1 d. ir galios visus 2019 metus. Prognozuojame iš jo surinkti apie 500 mln. eurų“, - spaudos konferencijoje Paryžiuje sakė B. Le Maire'as.

Žemi mokesčiai, kuriuos Europoje moka Jungtinių Valstijų technologijų milžinai, sukėlė daugelio žmonių ES pyktį, tačiau 28 šalių blokas nesutaria, kaip reikėtų spręsti šį klausimą.

Airija, kurioje įsikūrusios kelių JAV interneto milžinų Europos būstinės, lyderiauja nedidelėje Šiaurės šalių grupėje, kuri tikina, kad naujasis mokestis gali sukelti neigiamą Jungtinių Valstijų atsaką Europos įmonėms.

Bet kokie visą ES apimantys mokestiniai pakeitimai turi būti priimti visų šalių sutarimu.

Prancūzija ir Vokietija anksčiau gruodį sutarė dėl bendrų priemonių įgyvendinimo nuo 2021 m., susitardami su Paryžiuje įsikūrusia Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) dėl naujo, visą pasaulį apimančio technologijų milžinų apmokestinimo sprendimo.

EBPO dirba, kurdama naują tarptautinę sistemą, kuri gali reguliuoti technologijų įmonių apmokestinimą. Tuo tarpu įstatymų leidėjai visame pasaulyje vargsta, bandydami apmokestinti JAV interneto milžinus, kurie dominuoja interneto paslaugų sektoriuose, tačiau dažnai mokesčius moka mokesčių jurisdikcijose, kuriose mokestinė našta yra mažesnė.

Tačiau Prancūzijos nuo sausio 1 d. įvedamas mokestis gali būti paskatintas vidaus biudžeto problemų, vyriausybei ieškant naujų pajamų šaltinių po to, kai, spaudžiamas „geltonųjų liemenių“ protestų, prezidentas Emmanuelis Macronas paskelbė apie didinamas išmokas mažas pajamas gaunančioms šeimoms.

Kai kurios kitos ES šalys, kaip Didžioji Britanija, Ispanija ir Italija, taip pat kuria nacionalinius skaitmeninių paslaugų mokesčio variantus. Singapūras ir Indija taip pat įgyvendina panašius mokestinius pakeitimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)