Minioje – ne tik pedagogai, bet ir verslininkai, psichologai, medikai, ugniagesiai ir kitų profesijų atstovai. Su plakatais rankose į mitingą ėjo ir mažieji mokytojų palaikytojai – mokiniai.

Nors ne visi vieningai reiškė palaikymą. Atsirado ir tokių, kurie teigė palaikantys mokytojus, tačiau Andriaus Tapino organizuojamam mitingui turėjo kritikos strėlių.

Mokytojams trūksta laisvės

Vienas iš susirinkusiųjų – iš Pagėgių atvykęs mokytojas, persirengęs kalinio uniforma. „Esu įkalintas ŠMM“, – tokį plakatą savo rankose laikė pedagogas Žydrūnas Mickeliūnas iš Pagėgių, o DELFI teigė, kad jei būtų galėjęs, dabar kartu su savo kolegomis budėtų ministerijoje. Deja, mitingo dieną, penktadienį (lapkričio 30 d.), turėjo suvesti trimestrų rezultatus.

„Kaimo mokyklose dirbame trimestrais, todėl ta diena buvo trimestrų vedimo mokiniams diena. Būten todėl ir negalėjau atvykti į tą mitingą, – teigė istorijos ir geografijos mokytojas. – Negalėjau įvykdyti savo pilietinės pareigos, nes mokinių interesai man buvo svarbiau.“

Tuos mokytojus, kurie ryžosi budėti ministerijoje, jis vadina šaunuoliais. Anot jo, streikuojančius mokytojus palaikantys pedagogai su jais aktyviai bendrauja. „Ir ne tik per langą. Dabar yra įvairių medijų, bendraujame ir elektroniniu paštu“, – teigė pagėgiškis.

Jo teigimu, kalinio uniforma atspindi vidinę būseną. „Labai iškilūs politikai paskutiniu metu ėmė transliuoti žinutę mokytojams, kad jie yra pavojingi, kad jie panašūs į teroristus, kad panašūs į žaliuosius žmogeliukus, kurie Krymą atplėšė, tai kitas loginis pamąstymas – jei jau jie panašūs į žaliuosius žmogeliukus, tai juos reikia į katorgą siųsti“, – į klausimą, kodėl nusprendė apsirengti kaip kalinys, atsakė mokytojas.

Mokytojas teigė, kad jam labai gaila, kad negali prisijungti prie ministerijoje budinčių mokytojų. Jis, kaip ir ten esantys mokytojai, priklauso Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai.

Tiesa, pastarosiomis dienomis mokytojų sąlygos ministerijoje pagerėjo – atrakinti dušai, įjungta televizija ir internetas. Šeštadienį mokytojams buvo leista susitikti su artimaisiais. Kaip jis vertina gerėjančias sąlygas? „Net ir nuteistieji iki gyvos galvos turi teisę paromis pasimatyti su šeimomis, todėl Švietimo ministerijai dar yra kur stengtis, kad prilygtų kalėjimo režimui“, – nusijuokė mokytojas.

Žydrūnas Mickeliūnas (dešinėje)

O ką švietimo sektoriuje reiktų tvarkyti pirmiausia? „Finansavimą, finansavimo kontrolę, – įvardijo pedagogas ir pridūrė, kad dar vienas itin svarbus dalykas – laisvės suteikimas. – Mokytojams trūksta laisvės. Mano manymu, man trūksta laisvės savo profesinei veiklai. Yra daug popierizmo, ataskaitų, kontrolės, stebėjimo. Jei bandai kažką daryti kūrybiškai, iš karto kyla klausimų – ar tai atitinka standartus. Metodinius, programos standartus. Tai blogai.“

Prie masinės protesto akcijos prisijungė ir kitų profesinių sąjungų atstovai. Pedagogo teigimu, mokytojų reikalavimai – viešas interesas, todėl ir palaikymo sulaukė tiek daug. „Viešo intereso gynimas yra visų mūsų reikalas. Viešas interesas, pilietinė iniciatyva. Aš taip pat eisiu, jei pakvies visos kitos profesinės sąjungos“, – tvirtino mokytojas.

Mokytoja strese nuo vasaros

Vilnietė mokytoja, prisijungusi prie mitingo, teigė, kad jos mokykla nestreikuoja, tačiau ji pati nusprendė ateiti palaikyti mokytojus. „Tai pilietinė pareiga“, – teigė mokytoja Inga.

S. Skvernelis derybų laukiantiems mokytojams teigė, kad derybos vyksta, nors pati mokytoja tikina to nepastebinti. „Jie nuo vasaros galvoja, kad derybos vyksta, bet mes nuo vasaros esame strese. Mokytojai strese nuo atostogų pražios iki dabar. Niekas nevyksta“, – tikino pedagogė.

Jos teigimu, problema – ne pinigai ir atlyginimai. „Man skaudžiausia, kai nuolat žeminama. Kai valdantieji žemina visą bendruomenę. Tai skaudu išsilavinusiems mokytojams. Jei viskas būtų tik dėl atlyginimų, galėjome streikuoti jau prieš dešimt metų, kai buvo krizė ir visoje Lietuvoje buvo sumažinti atlyginimai. Manau, kad atlyginimai nėra pagrindinė problema“, – teigė mokytoja.

Vilnietės teigimu, į mitingą sekmadienį susirinko pozityviai nusiteikę žmonės. „Visi šypsomės vieni kitiems: tiek švietimiečiai, tiek kitų profesijų atstovai, – teigė mokytoja. – Nemačiau piktų žmonių. Jaučiasi palaikymas, nematau jokių priešiškumų.“

Džiaugsminga atmosfera džiaugėsi ir iš Klaipėdos į mitingą atvykęs jūreivis Romualdas. Jo žmona - mokytoja, tačiau jis DELFI teigė, kad atvyko ne dėl jos, o dėl to, kad ir jį augino mokytojai.

„Mokytojai teisingai daro. Kažką reikia daryti, o mes atvykome jų palaikyti“, – apie streikuojančius mokytojus kalbėjo klaipėdietis.

Ne visi galvoja vieningai

Į mitingą atvyko ne tik profesinių sąjungų atstovai. Būrelyje netoli scenos sustoję vilniečiai įnirtingai diskutavo su praeiviais. Jie teigė, kad palaiko mokytojus, tačiau kritikavo A. Tapiną ir konservatorius.

„Mes esame jaunimas, kuris nepriklauso jokioms politinėms partijoms, – teigė vaikinai. - Atėjome išreikšti savo palaikymą mokytojų protestui ir kartu matome, kad Tapinas ir konservatoriai bando šitą eksploatuoti taip, kad sau susikrautų politinį kapitalą. Tai tiesiog manipuliavimas.“

Kristoferis teigė, kad yra už protestą. „Mes esame už mokytojus, bet prieš tai, kad konservatoriai ir Tapinas šitą uzurpuoja sau. Naktinė reforma, kurią Kubilius padarė, juk jis ir sukūrė tą ekonominę situaciją, kuri paskatino emigracijos bangą, kuri išvarė žmones lauk iš Lietuvos ir sukūrė visą šitą skurdą. O dabar, nustumtas nuo lovio, nori sugrįžti“, – kalbėjo jaunuolis, tačiau jį nutraukė pokalbį išgirdusi moteris.

„Nepasakokite pasakų. Pasakų pasakos. Turėkite gėdos“, – jaunuoliui teigė moteris. Ji – ne mokytoja, tačiau atėjo palaikyti pedagogų.

„Tokia akcija yra gera, – teigė moteris ir priminė nepriklausomybės pradžios istoriją. – Ne veltui Stalinas trėmė mokytojus, tuos, kurie daro įtaką jaunai kartai. Tai dar kartą parodo, kad pats svarbiausias dalykas – mokytojai.“

Ji pridūrė, kad viskas – ne dėl pinigų. „Tai, kaip buvo kalbama, primena feodalo kalbą su baudžiauninkais. Šitaip negalima kalbėtis XXI amžiuje. Tai negirdėtas dalykas, kad taip kalbėtų iš aukščiausių tribūnų“, – teigė Vilma.