Manoma, kad per gruodžio 11 dieną numatytą balsavimą įstatymų leidėjai atmes premjerės Theresos May vyriausybės ir Briuselio pasiektą susitarimą. Tačiau M. Barnier griežtai įspėjo „Brexit“ šalininkus, raginančius vyriausybę persiderėti dėl sutarties sąlygų, pabrėždamas, kad dabartinis sandoris - „vienintelis ir geriausias įmanomas susitarimas“.

M. Barnier, vadovavęs dvejus metus trukusioms ES deryboms su Didžiąja Britanija, regioninių atstovų komiteto nariams Briuselyje sakė, kad Jungtinės Karalystės (JK) ir Europos parlamentų pritarimas sutarčiai yra „visa ko pagrindas“.

„Jei nebus sutarties, nebus ir pereinamojo laikotarpio, kaip nebus ir pasitikėjimo pagrindo (...), kurio reikia, kad galėtume kurti ateities santykius“, - kalbėjo M. Barnier.

„Atėjo metas visiems prisiimti atsakomybę. Po kelių dienų Didžiosios Britanijos įstatymų leidėjai balsuos dėl šio teksto ir dėl būsimų (Londono ir Briuselio) santykių. Nuo šio balsavimo priklausys jų šalies ateitis“, - pabrėžė M. Barnier.

Didžiausio parlamentarų pasipriešinimo sulaukia vadinamasis atsarginis planas, turintis padėti išsaugoti atvirą sieną tarp Airijos ir Šiaurės Airijos. Remiantis anksčiau šią savaitę paskelbta oficialia teisine nuomone, Didžioji Britanija gali būti priversta tokio susitarimo laikytis neribotą laiką, nes neturės teisės vienašališkai jo nutraukti.

Už „Brexit“ pasisakančių Th. May partijos kolegų teigimu, dėl šios priežasties Londonas privalės amžinai laikytis ES taisyklių, tačiau neturės jokios galimybės prisidėti jas kuriant.

Jei premjerė kitą savaitę pralaimės balsavimą parlamente, manoma, kad jai gali būti pareikštas nepasitikėjimas ir įvykti pirminiai rinkimai. Tokiu atveju „Brexit“ procesas atsidurtų chaose.