Antradienį Vyriausybėje tarpinstituciniame pasitarime bus sprendžiama dėl teikimo Seimui reorganizuoti Lietuvos sporto universitetą (LSU) prijungimo prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) būdu ir Seimo nutarimo šiuo klausimu projekto.

Kaip skelbė ELTA, pačioje metų pradžioje buvo įvykę keli universitetų atstovų darbo grupės posėdžiai, kurių tikslas - parengti Seimo nutarimu Kaune jungiamų Lietuvos sveikatos mokslų bei Lietuvos sporto universitetų reorganizavimo planą ir sąlygas.

Buvo pritarta universiteto, susidedančio iš trijų lygiateisių akademijų, struktūrai, kad Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) be Medicinos bei Veterinarijos akademijos veiktų nauja - Sporto - akademija.

Taip pat buvo pritarta ir universiteto valdymo modeliui, atstovavimo universiteto senate bei taryboje, proporcijoms, pritarta daliai kitų planų, susijusių su dviejų aukštųjų mokyklų pradėtu reorganizavimu.

Balandį Konstitucinis Teismas (KT) pranešė nagrinėsiantis Seimo narių prašymą ištirti, ar Lietuvos sporto universiteto (LSU) reorganizacija prijungimo prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) būdu neprieštarauja Konstitucijai.

Į KT kreipęsi parlamentarai teigė, kad Seimas nutarimą dėl universiteto reorganizacijos priėmė neturėdamas nei LSU tarybos, nei Vyriausybės teikimo dėl nutarime nurodytų universitetų reorganizavimo.

Birželio 29 dieną Konstitucinis Teismas pripažino, kad Seimo nutarimas LSU prijungti prie LSMU prieštarauja Konstitucijai, nes buvo teiktas ne Vyriausybės ir neįvertinus LSU tarybos nuomonės.

„Sprendimą dėl valstybinio universiteto reorganizavimo Seimas priima Vyriausybės teikimu, įvertinęs universiteto tarybos nuomonę”, - akcentavo Konstitucinis teismas.

ELTA primena, kad Lietuvos sporto universiteto bendruomenė viešai reiškė nepritarimą universitetų jungimui dar prieš Seimo posėdį, kuriame buvo priimtas sprendimas, nulėmęs šios aukštosios mokyklos prijungimą prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto.

Tuo tarpu Lietuvos sveikatos mokslų universitetas jau buvo parengęs 2017-2020 metų LSMU dalyvavimo reorganizacijoje principų, pagrindinių nuostatų ir pasirengimo reorganizacijai žingsnių planą, bet į jo pristatymą bei svarstymą ne kartą kviesti LSU atstovai neatvyko.

LSMU rektorius prof. Remigijus Žaliūnas tuomet apgailestavo, kad abiejų aukštųjų mokyklų pasirengimo reorganizacijai etapus, nuostatas ir principus teko rengti pasitelkus vien LSMU akademinės bendruomenės pajėgas.

Lietuvos sporto universitetui iš esmės buvo siūlomos pariteto sąlygos - LSU prijungus prie LSMU, Universiteto valdymo organuose užtikrinti visavertį atstovavimą Sporto akademijai. Akademijos statusas taip pat leistų išsaugoti LSU istorines tradicijas, vertybes, garbės vardus bei regalijas.