„Matyt visi turime savus dialogo suvokimo standartus“, – prie nuotraukos parašė ministrė. Joje matyti, kad vietoje švietimo ir mokslo ministrės pavardės prie šių pareigų puikuojasi Veronikos Naumovaitės pavardė, vietoje viceministro – „Išvykęs atostogų“, o vietoj ministerijos kanclerio Tomo Daukanto mokytojai „paskyrė“ Paulių Samošką.

Apie tai savo socialinėje paskyroje pasisakė ir premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas: „Norim kalbėtis, niekas mūsų neklauso“ virsta „imam ministeriją“? Nežinau, ar daug žmonių norėtų gyventi valstybėje, kur klausimai sprendžiami tokiu būdu. Manau, kad nuo penktadienio ribos buvo peržengtos, o A.Navickas pamiršta, jog ir streiko metu galioja LR įstatymai".

Kitoje barikadų pusėje – kitoks šio mokytojų „pokšto“ paaiškinimas: feisbuko paskyroje „Mokytoja Veronika“ rašoma: „Laukdami dialogo – laiką leidžiam kūrybingai! Ministre, laukiam Jūsų ir esam pasiruošę rasti „aukso viduriuką“. Juk svarbiausia – vaikai ir jų ugdymas!“.

Veronika Naumovaitė – viena iš ministerijoje streikuojančių mokytojų, kuri feisbuko paskyroje „Mokytoja Veronika“ daro tiesiogines transliacijas iš ministerijos, pasakoja apie tai, kaip mokytojai bauginami mokyklose, o jos įrašais ar video žmonės dalijasi šimtus kartų. Vienas tokių – įrašas, patalpintas prieš savaitę:

Pakeistos pareigos – fotomontažas

Veronika Naumovaitė DELFI paaiškino, kad savo autoritetu ji laiko Leonidą Donskį, kuris yra pasakęs, jog „Demokratija veikia labai gero humoro dėka“.

„Tikiu, jog dar sugebame pažiūrėti į visą šią situaciją racionaliai ir kartu humoras mūsų demokratijoje niekad nebus pamirštas. Noriu atkreipti visų dėmesį, jog ši nuotrauka yra sukurta naudojant paveikslėlių redagavimo programą. Šio fotomontažo tikslas buvo kūrybiškai atkreipti ministrės Jurgitos Petrauskienės dėmesį ir pakviesti ją diskusijai. Gaila, kad ministrė ir premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas tai priėmė kaip destrukcijos apraiškas. Tokių tikslų niekada neturėjau, neturiu ir neturėsiu. Esu mokytoja, mylinti savo darbą, savo mokinius ir norinti rasti sprendimą šioje situacijoje! Man labai gaila, kad visa ši situacija krypsta beviltiškumo link. Mūsų visų tikslas turi būti – kuo greičiau rasti abi puses tenkinantį sprendimą ir grįžti prie normalaus edukacinio proceso!“, – teigė mokytoja.

DELFI primena, kad ministeriją „užėmę“ mokytojai žada nesitraukti, kol nebus sutarta dėl konkrečių sprendimų.

Streiką nutraukti neketinančios profsąjungos vadovas Andrius Navickas teigia, kad ministerija nepajėgi vykdyti reformą ir ragina ministerijos komandą nusišalinti nuo derybų. Pirmadienį aptarti susidariusią situaciją premjeras Saulius Skvernelis kviečia švietimo profsąjungas bei parlamentinių partijų lyderius.

Mokytojų streikai tęsiasi jau trečią savaitę.

Streikuojančius mokytojus palaiko dar viena medikų organizacija

Daliai mokytojų streikuojant dėl apmokėjimo už darbą sąlygų, po Lietuvos Medikų sąjūdžio išreikšto palaikymo, prie paramos pedagogams pranešė prisijungiantys ir Odontologų rūmai.

Pranešime jie teigia, kad dalyvaus sekmadienio popietę, 13 val., rengiamoje streikuojančių mokytojų palaikymo akcijoje prie Švietimo ir mokslo ministerijos.

Šiek tiek anksčiau Medikų sąjūdis paskelbė reiškiantis solidarumą ir oficialų palaikymą streikuojantiems mokytojams. Socialiniuose tinkluose skelbiama, kad prie pedagogų palaikymo prisidės ir dalis kitų profesinių organizacijų ir sąjungų.

Šeštadienį Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) patalpose streikuojančius mokytojus aplankė ir ministrė Jurgita Petrauskienė, kai kurie Seimo nariai. Kilo audringa diskusija, tačiau galutinio kompromiso nerasta, mokytojai iš ministerijos nusprendė nesitraukti ir toliau nakvoti joje.

Savo ruožtu ministrė teigė, kad pirmadienį susitiks su profesinių sąjungų atstovais aptarti etatinio apmokėjimo klausimų, o vėliau bus rengiami reikalingi teisės aktai.