Suskaičiavusi 99,7 proc. trečiadienį antrajame ture atiduotų balsų, Centrinė rinkimų komisija paskelbė, kad buvusi Prancūzijos diplomatė S. Zurabišbvili surinko 59,56 proc. balsų.

Jos varžovas Grigolas Vašadzė, remiamas užsienyje gyvenančio buvusio prezidento Michailo Saakašvilio Vieningojo nacionalinio judėjimo (VNJ) ir 10 kitų politinių grupių, surinko 40,46 proc. balsų.

Šalies opozicija paragino protestuoti dėl įtariamo sukčiavimo.

Vakarų šalys atidžiai stebi Gruzijos prezidento rinkimus, laikomus šios Kaukazo valstybės, siekiančios narystės Europos Sąjungoje ir NATO, demokratijos egzaminu.

Naujasis valstybės vadovas didele dalimi bus reprezentacinė figūra, bet šis balsavimas laikomas repeticija prieš verslininko B. Ivanišvilio „Gruzijos svajonės“ ir opozicijos kovą per svarbesnius, 2020 metais numatomus parlamento rinkimus.

Rinkėjų aktyvumas buvo 56,23 proc.; rinkimų apylinkės darbą baigė trečiadienį 20 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku.

Po balsavimo JAV firmos „Edison Research“ atlikta balsavusiųjų apklausa rodė, kad S. Zurabišvili gavo 55 proc., o G. Vašadzė – 45 proc. balsų.

Paskelbus balsavusiųjų apklausos rezultatus, M. Saakašvilis opoziciją remiančiai televizijai „Rustavi-2“ iškart pareiškė, kad per rinkimus buvo „masiškai sukčiaujama“.

„Oligarchas sutrypė Gruzijos demokratiją ir rinkimų institutus“, – sakė jis, turėdamas omenyje B. Ivanišvilį.

„Raginu gruzinus ginti mūsų laisvę, demokratiją ir įstatymą. Raginu jus pradėti masinius taikius mitingus ir reikalauti pirmalaikių parlamento rinkimų“, – pareiškė M. Saakašvilis.

Įtampa prieš antrąjį prezidento rinkimų ratą išaugo opozicijai apkaltinus vyriausybę rinkėjų bauginimu ir pareiškus, kad valdančiosios partijos aktyvistai užpuolė G. Vašadzės kampanijos darbuotojus.

S. Zurabišvili savo ruožtu pareiškė gavusi telefonu žinučių, kuriomis eksprezidento M. Saakašvilio įkurto opozicinio VNJ šalininkai esą grasina nužudyti ją ir jos vaikus.

Teisių gynimo grupės taip pat kaltino vyriausybės pareigūnus „didelio masto ir beprecedenčiu“ balsų pirkimu, bet „Gruzijos svajonės“ vadovybė šiuos kaltinimus atmetė.

Gruzijos generalinė prokuratūra paskelbė, kad dėl reiškiamų įtarimų pradėjo tyrimą.