Telefonu kalbėdamasis su kanclere Angela Merkel, V. Putinas jai, be kita ko, perdavė besiviliantis, kad Berlynas galės įsikišti ir „suvaldyti“ Kijevą.

„V. Putinas pareiškė rimtą susirūpinimą dėl Kijevo sprendimo padidinti savo ginkluotųjų pajėgų parengtį ir įvesti karinę padėtį“, - sakoma po pokalbio su Vokietijos vyriausybės vadove paskelbtame Kremliaus pranešime.

Rusijos vadovas pridūrė, kad tikisi, jog „Berlynas gali padaryti įtaką Ukrainos valdžiai, atkalbėdamas ją nuo tolesnių beatodairiškų veiksmų“, nurodoma pranešime.

Nauja krizė Kijevo ir Maskvos santykius ištiko sekmadienį, kai Rusijos pajėgos apšaudė ir užėmė tris Ukrainos laivus. Maskva juos kaltino netoli aneksuoto Krymo neteisėtai įplaukus į Rusijos teritorinius vandenis.

Išaugus įtampai, Ukrainos parlamentas pirmadienį balsavo už karinės padėties šalies pasienio teritorijose įvedimą. Ji turėtų būti įvesta lapkričio 28 dieną ir galioti 30 dienų.

Įsigaliojus karinei padėčiai, Ukrainos valdžia, be kita ko, turės teisę mobilizuoti karinės patirties turinčius šalies piliečius, kontroliuoti žiniasklaidą ir varžyti teisę rengti viešus susibūrimus.