Igoris narkotikus vartojo daugiau nei 20 metų, per tą laiką ne kartą bandė pats atsikratyti priklausomybės, bet nesėkmingai. Dėl narkotikų vyras suimtas apie 10 kartų.

„Kol esi laisvės atėmimo vietoje, susimąstai, išeini į laisvę – vėl tas pats pažįstamų ratas. Daug priežasčių – nėra galimybės integruotis į visuomenę, buvau atstumtas nuo visuomenės“, – kalbėjo Igoris.

Vyras jau gydosi pagal programą, narkotikų nevartoja pustrečių metų, sako, kad iš naujo susikūrė gyvenimą. O kalėjimo sulaukia ir vartojantys silpnesnius narkotikus – kanapes. Dalis politikų sako, kad tokią tvarką reikia keisti.

„Mes kalbame apie sveikatos politikos sritį, ne baudžiamosios. Sveikatos politikos tikslai turi būti du – šviesti apie žalą medžiagų – ne tik kanapių, bet ir kitų, ir pagalba tiems, kurie priklausomi. Dabar mes tuos žmones kišame už grotų, nepadedame“, – sakė Seimo narė Aušrinė Armonaitė.

Portugalija buvo pirmoji Vakarų valstybė, kurioje narkotinės medžiagos visiškai dekriminalizuotos. Nebaudžiama net už heroino ir kokaino vartojimą bei laikymą, jei medžiagų kiekis nedidelis. Prekyba narkotikais laikoma nusikaltimu. Šios šalies pavyzdžiu seka ir kai kurios kitos Europos valstybės.

„Nėra prasmės suimti žmones, kurie turi nedidelį kiekį kanapių. Norvegijos parlamente dirbu sveikatos komitete. Esu įsitikinęs, kad tai – sveikatos problema, ne kriminalinė. Mes įvedame naują įstatymą, sekdami Portugalijos pavyzdžiu. Ten modelis veikia, mes tikimės, kad veiks ir Norvegijoje“, – pasakojo Norvegijos Karalystės Parlamento narys Carlas-Erikas Grimstadas.

Lietuvoje vadinamoji kanapių suktinė gali kainuoti nuo 2 iki 8 metų nelaisvės. Pernai tokią nuostatą priėmę politikai svarsto, kad ji galbūt per griežta. Tačiau visiškai dekriminalizuoti ir nebausti už narkotikų vartojimą nei valdžia, nei bent dalis opozicijos nesiruošia.

„Ne kartą sakęs, kad žmones, kurie turi priklausomybę, reikia ne kalinti, o teikti jiems gydymo paslaugą. Kodėl apsispręsta, man sudėtinga vertinti. Mano nuomone, nereikia tokiais būdais spęsti. Buvo sakoma, kad tai – kraštutinė priemonė, jos niekas nenaudos, dabar statistika kalba kitaip“, – svarstė Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Bet tai nereiškia, kad gali būti dekriminalizacija aplamai – kitokios bausmės, bet visiškai legalizuoti tai tikrai ne“, – sakė Seimo Sveikatos komiteto pirmininkė Asta Kubilienė.

Seimas yra pritaręs medikamentų, kurie sudėtyje turi kanapių, įteisinimui. Nuo kitų metų gegužės sunkiems ligoniams bus prieinami Europos Sąjungoje registruoti vaistai, kurių sudėtyje yra kanapių ir kurie gali būti skirti tiek gydyti, tiek skausmui malšinti.