„Nacionalinis bankas paprašė bankų imtis būtinų priemonių sklandžiam bankomatų pildymui grynaisiais pinigais ir pažadėjo paremti bankus refinansavimo būdu, jei to prireiktų“, – sakė centrinio banko skubiai sušaukto 40-ies didžiausių šalies komercinių bankų vadovų pasitarimo dalyvis.

Toks pasitarimas buvo sušauktas dėl galimo karo padėties šalyje paskelbimo.

Ukrainos nacionalinis bankas pranešė, jog neįžvelgia rizikų, dėl kurių šalies bankų sistemos veikla dėl karo padėties įvedimo galėtų sutrikti, neturi pagrindo imtis kreditavimo ir valiutų rinkų veiklos ribojimo priemonių.

„Bankų sektoriaus likvidumas siekia apie 75 mlrd. grivinų, ir to pakanka patikimam bei stabiliam jo funkcionavimui“, – centrinio banko pranešime cituojamas jo vadovas Jakovas Smolijus.

„Prireikus bankai, kaip ir anksčiau, gali naudotis standartinėmis priemonėmis likvidumui užtikrinti, taip pat ir skubaus likvidumo didinimo priemonėmis. Mes ir toliau atidžiai stebėsime padėtį valiutos rinkoje, esame pasirengę imtis intervencinių priemonių, jei jų prireiktų, kad būtų išvengta staigų šuolių, kuriuos gali sukelti psichologiniai veiksniai. Nacionalinis bankas disponuoja pakankamais ištekliais ir priemonėmis“, – pabrėžė J. Smolijus.

Centrinis bankas paragino šalies finansų rinkos dalyvius dėti visas pastangas, kad bankų sektorius veiktų įprastu režimu, būtų minimizuotos galimos rizikos karo padėties sąlygomis.

Kaip jau buvo skelbta, Ukrainos prezidento Petro Porošenkos iniciatyva pirmadienį parlamentas (Aukščiausioji Rada) per nepaprastąjį posėdį svarstys galimybę įvesti šalyje karo padėtį po ankstesnę dieną Kerčės sąsiauryje įvykusio karinio incidento su Rusija.

Anksčiau Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba vienbalsiai pritarė prezidento P. Porošenkos siūlymui įvesti karo padėtį 60 dienų laikotarpiui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)