Šią jau prieš kurį laiką parengtą poziciją VRM teikia Ministrų kabinetui – ministerija ragina Vyriausybę nesikreipti į Seimą dėl tiesioginio valdymo Lietuvos kurorte.

„Pozicijos nekeisime ir nesiūlysime įvesti tiesioginio valdymo. Iki rinkimų liko nedaug laiko, todėl nereikia įnešti chaoso", – BNS sakė vidaus reikalų ministro patarėjas Karolis Vaitkevičius.

Ministerija vertino galimybes įvesti tiesioginį valdymą šioje kurortinėje savivaldybėje reaguodama į tai, kad nuo pernai gegužės jos taryboje nesudaromas Kontrolės komitetas. Įstatymuose numatyta, kad tai turi būti padaryta per du mėnesius.

„Įvertinę tai, kad Druskininkų savivaldybėje savivaldos teisė yra įgyvendinama – taryba veikia, vietos gyventojų poreikiai ir viešieji interesai tenkinami (...) manome, kad Druskininkų savivaldybės tarybos narių pasiūlymas laikinai įvesti tiesioginį valdymą savivaldybės teritorijoje būtų neproporcinga priemonė susidariusiai situacijai spręsti. Siūloma neteikti Seimui siūlymo laikinai įvesti tiesioginį valdymą Druskininkų savivaldybės teritorijoje“, – rašoma VRM išvadoje.

Kontrolės komitetas Druskininkų savivaldybės taryboje nesuformuojamas, nes į jį nepavyksta paskirti opozicijos atstovų. Opozicinės frakcijos keliskart į komitetą siūlė tuos pačius kandidatus, bet mero Ričardo Malinausko vadovaujama valdančioji dauguma juos atmesdavo.

Opozicija sako, kad dauguma neturi teisės nepaskirti į savivaldybės tarybą teisėtai išrinktų politikų, tačiau Druskininkų meras teigia, jog teikiami kandidatai yra susikompromitavę.

Druskininkų valdantieji buvo inicijavę apkaltą penkiems opozicijos atstovams, kaldindami šiuos neteikiant priimtino kandidato į Kontrolės komitetą – Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas juos reabilitavo konstatavę, kad tarybos nariai priesaikos nesulaužė.