Pataisomis siūloma iš kai kurių smulkių, prekybos degalais verslo naujokų nereikalauti 1 mln. eurų užtikrinti prievolių įvykdymą. Jų iniciatoriai sako, kad pataisos aktualios mažesniems prekybininkams, turintiems Lietuvoje kelias degalines ir gaunantiems nedideles pajamas.

Biudžeto ir finansų komitetas Seimui siūlo pataisų nepriimti, o palikt iki šiol galiojančią tvarką, patvirtintą prieš metus. Komitetas pataisas svarstė, nes prieš tai Seimas nepritarė Ekonomikos komiteto siūlymui pataisas atmesti.

Vyriausybė, Seimo teisininkai ir Europos teisės departamentas taip pat pateikė argumentų, kodėl reikia atmesti pataisas.

Pataisas svarstant Biudžeto ir finansų komitete energetikos viceministras Vidmantas Macevičius tvirtino, kad per šiuos metus į šalies prekybos degalais rinką atėjo tik du nauji dalyviai, jiems 1 mln. eurų garantijos pateikimas privalomas, kitaip jie negautų leidimo verstis didmenine prekyba.

Įstatymas numato, kad tos įmonės, kurios veikia ilgiau negu metus, neturi mokestinių nepriemokų, o įstatinis kapitalas viršija ketvirtį milijono eurų, pateikia mažesnę, bet ne mažesnę kaip 100 tūkst. eurų dydžio prievolių vykdymo garantiją. Tokių dabar yra 69 įmonės, o 2017 metais, kai negaliojo jokio garanto reikalavimai, jų buvo apie 200.

Valstybinė mokesčių inspekcijos (VMI) Akcizų administravimo departamento direktorius Irmantas Gudas pranešė, kad per pastaruosius metus garantijomis nebuvo naudojamasi.

„Nebuvo nustatyta kažkokių piktnaudžiavimo atvejų. (...) Dabar rinkoje liko tie dalyviai, kurie realiai užsiima ta veikla, nebeliko tų virš 100 neveikiančių įmonių, kurias buvo norima įvelti į mokesčių slėpimo schemą, pasinaudoti jų turima licencija“, – sakė VMI atstovas.

I. Gudo teigimu, praėjusį lapkritį įvedus garantijos reikalavimą, pridėtinės vertės mokesčio įplaukos šioje smulkių degalų prekybininkų rinkos dalyje išaugo 34 proc.

VMI Teisės departamento atstovė Jurgita Narkevičiūtė informavo, kad per pastaruosius dvejus metus nesumokėta 20 mln. eurų mokesčių, o per 2018 metų pirmą pusmetį – 1,5 mln. eurų.

Pasak V. Macevičiaus, dabar Lietuvoje yra 950 degalinių, 20 bendrovių valdo daugiau negu dvi degalines.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)