Pavyzdžiui, įmonės restruktūrizavimą siūloma leisti inicijuoti ne tik pačiai įmonei, bet ir kreditoriams, kurie dabar tokios teisės neturi.

Finansų ministerijos parengtas įmonių nemokumą reglamentuosiančio įstatymo projektas – jis antradienį bus pateiktas Seimui – numato, kad bendrovės likvidavimas dėl bankroto negalėtų trukti ilgiau kaip vienerius metus. Šį terminą teismas galėtų pratęsti, jeigu kreiptųsi administratorius arba kreditorių susirinkimas.

Nemokumo bylą įmonei iškėlusiam teismui būtų perduodamos kituose teismuose esančios bylos – tai leistų mažinti teismo išlaidas. Be to, siūloma apriboti teises tų kreditorių, kurie aktyviai negina savo teisių susirinkimuose, – jie negalėtų ginti savo teisių ir teismuose.

Pataisos numato, kad iš varžytynių būtų galima parduoti visą nekilnojamąjį ir kitą turtą, kurio pradinė pardavimo kaina ne mažesnė už 10 MMA. Tačiau kreditorių susirinkimas gali numatyti ir kitą būdą, jeigu būtų didesnė nauda. Taip pat siūloma leisti potencialiems pirkėjams įsigyti turtą skolintomis lėšomis.

Pakeitimais siūloma apjungti bankroto ir restruktūrizavimo administratorių profesijas į vieną – nemokumo administratoriaus – profesiją.

2017 metais baigtų bankroto procesų procedūros vidutiniškai truko 1,9 metų, o 2016 metais – 2,1 metų, tuo metu Danijoje, Suomijoje procesų trukmė apie 1 metus, Latvijoje – 1,5 metų

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)