Oro linijų bendrovei „Air Astana“ priklausantis lėktuvas „Embraer 190“, vos pakilęs iš remonto ir patikros dirbtuvių netoli Lisabonos, radijo ryšiu pasiuntė nelaimės signalą.

Pusantros valandos lėktuvas darė staigius posūkius, kilo ir leidosi, žaibiškai keitėsi jo greitis.

Vienu metu lėktuvui esant 2 km aukštyje, greitis sumažėjo iki 193 km per valandą ir kilo grėsmė lėktuvui nukristi.

Kapitonas pranešė per radiją, kad lėktuvas tapo nevaldomas ir kad planuojama jį tupdyti vandenyne.

Į pagalbą buvo iškviesti du naikintuvai „F-16“, priklausantys Portugalijos karinėms oro pajėgoms.
Keleivinis lėktuvas be keleivių sekmadienį 13.31 val. pakilo iš Alverkos oro uosto, esančio į šiaurės rytus nuo Lisabonos.

Lėktuve, kurio skrydžio numeris KC1388, buvo du pilotai ir keturi technikai. Brazilijoje gamintą lėktuvą pusantro mėnesio remontavo, vėliau jis turėjo būti perkeltas į lėktuvų bazę Minske (Baltarusija), o galiausiai – į Kazachstaną, kur veikia „Air Astana“ aviakompanija.

Bet vos lėktuvui pakilus paaiškėjo, kad esama problemų. Lėktuvas pakilo į 1,5 km aukštį, tada ėmė leistis.

Lėktuvų eismas aplink Lisaboną vyko įprastai, o nekontroliuojamas orlaivis skrido beprotiška trajektorija į šiaurės rytus nuo Portugalijos sostinės, pasiekdamas tai 1,8, tai 5 km aukštį.

Prastos oro sąlygos dar labiau apsunkino padėtį.

Lėktuvų pilotų forumo „PPRuNe“ autorius pakomentavo: „Tos spiralės priminė Su Sitį. Fu.“ (Omenyje turėta lėktuvo avarija Su Sityje, Ajovos valstijoje, per kurią žuvo 111 žmonių.)

Vienas asmuo tviteryje parašė: „Kad ir kas dabar skraidina „KC1388“, lėktuvas daro neįtikėtinus, beprotiškus dalykus (necenzūrinis žodis). Tikiuosi, jie suvokia, ką daro, ir galės saugiai nusileisti.“

Galiausiai pilotams pavyko suvaldyti lėktuvą, jis nuskrido į rytus sienos su Ispanija link, tada pasuko į pietvakarius. Ore padaręs du ratus, lėktuvas galiausiai saugiai nusileido Portugalijos Bežos oro uoste.

Du iš šešių lėktuve buvusių žmonių patyrė sužeidimus ir buvo išvežti į ligoninę.

Aviabendrovė „Air Astana“ pranešime spaudai pavadino incidentą neplanuotu nusileidimu.

Pranešime rašoma: „Embraer 190“ pakilo iš Lisabonos aviacijos techninio centro, tada dėl techninio pobūdžio priežasčių įgula nusprendė atlikti neplanuotą nusileidimą. 15.26 val. lėktuvas saugiai nusileido Bežos oro uoste. Keleivių lėktuve nebuvo.“

Net ir lėktuvui nusileidus, pilotų forume toliau virė diskusijos. „Pats esu „Embraer 190“ pilotas, manau, jie greičiausiai išjungė ir vėl įjungė lėktuvo variklį, – rašė asmuo SigWit pseudonimu. – Įprastai taip išsprendžiama bet kokia problema lėktuve.“