„Jurbarko vandenų“ direktorius Darius Dragūnavičius DELFI pasakojo, kad anksčiau šioje vietovėje niekada nebuvo tirtas vanduo, tad tik iš vakar gautų tyrimų rezultatų paaiškėjo, kad čia, padidėjęs kiekis arseno.

„Tik vakar gauti tyrimų rezultatai iš laboratorijos pagal Maisto ir veterinarijos tarnybos nurodymą. Tik kažkada gretimame Raseinių rajone buvo toks atvejis, netoli Šimkaičių. Iš atliktų tyrimų 29 gr3=iniuose, tik tame viename gręžinyje, rastas padidėjęs arseno kiekis. Ten vartotojų abonentų turime apie 60 su juridiniais asmenimis. Fizinių asmenų – apie 48 abonentus, bet šeimoje gyvena ne po vieną asmenį. Tai galbūt geriančių ir vartojančių vandenį, kadangi dar yra ten darželis ir mokykla, gali būti apie 150–200 asmenų“, – teigė D. Dragūnavičius.

Pasak jo, iš dalies informacija su gyventojais buvo pasidalinta jau vakar, o šiandien ruošiami asmeniniai pranešimai.

„Nedelsiant vakar po pietų gavus tyrimus, informavome Maisto ir veterinarijos tarnybą, Jurbarko rajono savivaldybę, informavome seniūnijos seniūnę, nuvykome patys į vietą. Dabar ruošiame asmeninius pranešimus. kuriuos mūsų tarnyba abonentams išdalins: eis į kiekvienus namus, pasirašytinai supažindins su sąlygomis.

Jau nuo pat vakar dienos tiekiamas saugus vanduo talpomis. Yra dvi talpyklos nuvežtos su saugiu vandeniu iš kitų vandenviečių ir toliau spręsime, ką daryti. Šiandien keičiamas gręžinio siurblys, vamzdyno į gręžinį einanti atšaka, pakartotinai paimsime tyrimus, žiūrėsime ar bus rezultatai. Jei ne, ieškosime kažkokių kitų sprendimų tyrimų“, – DELFI informavo „Jurbarko vandenų“ direktorius.

Jis prideda, kad šio vandens gyventojai negali naudoti maisto gaminimui ar atsigėrimui, tačiau galima naudoti techninėms ir buitinėms reikmėms.

Arsenas – organizme linkęs kauptis sunkusis metalas. Jis gali sukelti mažakraujystę, galvos skausmus, kvėpavimo takų ligas, nuplikimą, arseno sukeltos ligos gali pasireikšti ne iš karto. Arsenas į aplinką patenka iš chemijos, farmacijos, elektronikos, tekstilės, optikos, energetikos, trąšų pramonės įmonių ir jų gaminių. Šio sunkiojo metalo yra ir akmens anglies pelenuose.