Buvusiam premjerui, kuris užtikrintai atvedė šią Balkanų valstybę į NATO ir prie Europos Sąjungos slenksčio, buvo skirta pustrečių metų laisvės atėmimo bausmė už tai, kad paėmė beveik 500 tūkst. eurų kyšių iš Austrijos banko „Hypo Group Alpe Adria“ (HGAA).

I. Sanaderas dar gali apskųsti šį teismo sprendimą, tačiau už grotų jam sėsti nebereikės. Jis jau atliko jam skirtą bausmę, kai ankstesnio teismo buvo nuteistas kalėti. Prie bausmės laiko priskaičiuojamas ir laikas, praleistas areštinėje kardomojo kalinimo laikotarpiu.

Zagrebo teismas pripažino, kad 65 metų I. Sanaderas ėmė kyšius būdamas užsienio reikalų viceministru 10-o dešimtmečio viduryje, per Kroatijos 1991-1995 metų karą su Belgrado remtais serbų sukilėliais po nepriklausomybės nuo buvusios Jugoslavijos paskelbimo.

Jo gautą kyšį sudarė penki procentai komisinių nuo banko paskolos, kuri buvo skirta Kroatijos ambasadų išlaidoms užsienyje, nustatė teismas.

„Jis piktnaudžiavo savo postu ir valdžia,.. kad neteisėtai pasipelnytų dideliu mastu“, – sakė teisėja Jasna Galesič.

Už „piktnaudžiavimą įgaliojimais ir... pelnymąsi karo metu“ I. Sanaderui skirta dvejų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, pridūrė ji.

Pasak J. Galesič, nuteistajam taip pat teks sugrąžinti valstybei sumą, kurią jis paėmė kyšiais.

2012 metais I. Sanaderas buvo pirmą kartą nuteistas 10 metų kalėti už milijonų eurų kyšių ėmimą iš Austrijos banko ir iš Vengrijos energetikos milžinės MOL.

Tačiau vėliau ši bausmė buvo sušvelninta iki aštuonerių su puse metų, o 2014 metais aukščiausiosios instancijos teismas ją visiškai anuliavo nusprendęs, kad buvo pažeista I. Sanderso teisė į teisingą bylos nagrinėjimą.

Buvo nurodyta bylą nagrinėti iš naujo, padalinant ją į dvi atskiras bylas.

I. Sanaderas, kuris nuo 2003 iki 2009 metų vadovavo Kroatijos vyriausybei, taip pat yra kaltinamas keliose kitose kyšininkavimo bylose.

Kovo mėnesį, prasidėjus pakartotinam šios bylos nagrinėjimui, I. Sanaderas teisme atmetė jam pareikštus kaltinimus.

Kitos bylos nagrinėjime pirmadienį Zagrebo teismas išteisino buvusį premjerą dėl kaltinimų, susijusių su piktnaudžiavimu įgaliojimais, už žemesnę nei rinkos kainą parduodant elektrą iš valstybinės jėgainės dviems vietos kompanijoms.

I. Sanaderas yra aukščiausio rango Kroatijos pareigūnas, nuteistas už korupciją po nepriklausomybės nuo buvusios Jugoslavijos paskelbimo 1991 metais.

Kova su korupcija buvo vienas pagrindinių Briuselio Kroatijai skirtų užduočių, siekiant prisijungti prie ES 2013 metais.