„Litlex“ veikla bus nutraukta nuo šių metų gruodžio 31 d., iki to laiko apie tai individualiai bus informuoti visi šios paslaugos klientai, su jais bus atsiskaitoma už paslaugas.

Sprendimas nutraukti duomenų bazės veiklą priimtas atsižvelgiant į Teisingumo bei Susisiekimo ministerijų pateiktą informaciją ir gavus Registrų centro valdybos pritarimą.

Teisės aktų paieškos duomenų bazė „Litlex“ Registrų centre tvarkoma ir platinama klientams nuo 2011 m., kai buvo jungimo būdu reorganizuota valstybės įmonė Teisinės informacijos centras, prijungiant ją prie Registrų centro.

Kaip ELTA jau rašė, Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius surengtoje konferencijoje yra sakęs, kad jam pradėjus dirbti Registrų centre situacija buvo netoleruotina. Jis yra suplanavęs pertvarkyti įstaigą. Viena iš pertvarkų - naujos organizacinės struktūros kūrimas, kuri, pasak įmonės vadovo, yra šiuolaikiška ir tinkanti organizacijai. Naujoji Registrų centro struktūra įsigalios nuo 2019 metų kovo 1 dienos, o darbo taisyklės ir su jomis numatytas atlyginimų didinimas mažiausiai uždirbantiems įmonės darbuotojams - nuo šių metų lapkričio 1 dienos.

Apskritai Registrų centro vadovas turės įveikti ne vieną iššūkį, paveldėtą iš buvusių vadovybių.

Rugsėjo pabaigoje Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė Registrų centre pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo. Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus Registrų centro pranešimą apie sudarytas išskirtines sąlygas privačioms bendrovėms gauti šalies gyventojų registro duomenis. Įtariama, kad Registrų centro pasirašytomis duomenų teikimo sutartimis galimai neteisėtai, piktnaudžiaujant einamomis pareigomis, buvo sudarytos galimybės privačioms bendrovėms gauti duomenis už kelis kartus mažesnę kainą negu kitiems duomenų gavėjams. Tokiu būdu galimai buvo padaryta didelė žala valstybei, nes nebuvo gautos numatytos pajamos.

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis yra sakęs, kad, pradėjus auditą, Registrų centre aptikti šimtus milijonus eurų kainavę pažeidimai. Pasak susisiekimo ministro, Registrų centre buvo nutekinami bei pardavinėjami centro duomenys įvairiems ūkio subjektams keturis kartus pigiau, nei nustatyta Vyriausybės nutarime.

Visuomenės bei žiniasklaidos nepasitenkinimą kelia ir tai, kad nuo rugsėjo vidurio nutraukta įprasta praktika žurnalistams neatlygintinai gauti Registrų centro duomenis, kurie yra reikalingi tyrimams atlikti. Registrų centras pakvietė žiniasklaidos priemones dėl duomenų teikimo sudaryti sutartis.