Jungtinių Valstijų sankcijos Teheranui artėja. Jos įsigalios lapkričio mėnesį.

„Brent“ gruodžio mėnesio pristatymo ateities sandorių naftos kaina augo 27 centais, arba 0,33 proc., iki 81,05 JAV dolerio už barelį.

JAV „West Texas Intermediate“ (WTI) lapkričio mėnesio pristatymo ateities sandorių naftos kaina pakilo 12 centų, iki 71,90 JAV dolerio už barelį.

Remiantis „Refinitiv Eikon“ duomenimis, per pirmąsias dvi spalio savaites Iranas eksportavo 1,33 mln. barelių per parą į tokias šalis kaip Indija, Kinija ir Turkija. Tai yra mažiau negu 1,6 mln. barelių per parą rugsėjį.

Spalio eksportas yra gerokai mažesnis negu 2,5 mln. barelių per parą, eksportuoti balandį. Tokie rezultatai buvo dar prieš tai, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas gegužę pasitraukė iš susitarimo dėl Irano branduolinės programos ir nurodė pakartotinai įvesti ekonomines sankcijas šaliai. Iranas yra trečias pagal dydį Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) gamintojas. Sankcijos Irano naftos sektoriui įsigalios lapkričio 4 dieną.

Naftos kainas taip pat palaikė geopolitinė įtampa, kurią sukėlė Saudo Arabijos žurnalisto dingimas Turkijoje. Turkijos pareigūnai teigia, kad žurnalistą Jamalą Khashoggi nužudė Saudo Arabijos žvalgybos pareigūnai, kai jis spalio 2 dieną įėjo į Saudo Arabijos konsulatą Stambule.

Saudo Arabija yra didžiausia pasaulyje naftos eksportuotoja. Ji kaltinimus neigia ir grasina atsakomosiomis priemonėmis, jei bus imtasi sankcijų.

Prognozuojama, kad JAV naftos atsargos per spalio 12 dieną pasibaigusią savaitę augo ketvirtą savaitę iš eilės maždaug 1,1 mln. barelių. Tokias prognozes pateikė „Reuters“ apklausa.

JAV naftos atsargų pokyčio duomenis antradienį skelbs Amerikos naftos institutas (API), o trečiadienį - Energetikos informacijos administracija (EIA).