„Jums puikiai žinoma, kad tai yra būtinas teisės aktas, norint užtikrinti Lietuvos gynybos išlaidų finansavimo įsipareigojimus, patvirtintus ir pagal Lietuvos Respublikos Seime atstovaujančių partijų susitarimą „Dėl Lietuvos gynybos politikos gairių“. Tačiau priėmimo stadijoje projektas buvo iš esmės sugadintas, Seimo narei p. A. Širinskienei pateikus ir Seimo daugumai priėmus pasiūlymą dėl pasiskolinimo nenumatytoms išlaidoms politinių partijų veiklai finansuoti, kas sukėlė visuomenės ir ekspertų pasipiktinimą.

Tai yra politinės korupcijos pavyzdys, kai politinė Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos parama valdančiajai daugumai yra perkama už biudžeto lėšas“, – rašė G. Landsbergis.

Jis pažymėjo, kad pagal šiandien galiojančius įstatymus ir teisės aktus nėra jokių nenumatytų išlaidų partijoms finansuoti, todėl ir teisine prasme negali būti tokios formuluotės kaip dabartiniame projekte.

„Kreipiuosi į Jus kviesdamas pademonstruoti viršpartinę ir mūsų visų valstybės nacionalinius interesus atitinkančią poziciją, kaip yra tikimasi iš Jūsų – vieno iš trijų aukščiausių valstybės pareigūnų – poziciją užimančio asmens, ir neberemti politinės korupcijos Seime, o tvirtai atsistoti Lietuvos krašto gynybos ir Konstitucijos pusėje. Raginu Jus pasinaudoti Seimo Statuto 261 straipsnio suteikta Jums teise grąžinti minėtą projektą į pataisų svarstymą priėmimo stadijoje“, – rašė G. Landsbergis.

Dėl pataisos kilo didelis triukšmas

Kaip rašė ELTA, rugsėjo 27 d. Seimo valdantieji lėšas papildomam partijų finansavimui nesėkmingai bandė slėpti po įstatymu, skirtu papildomai skolintis gynybai, kad skiriamos išlaidos atitiktų 2 proc. nuo BVP įsipareigojimams NATO.

Opozicijai nesiregistravus balsavime ir užsiregistravus tik 63 Seimo nariams, pasiūlymas buvo atidėtas. Šis valdančiųjų pasiūlymas sukėlė milžinišką opozicijos nepasitenkinimą.

Opozicijoje esantys politikai valdančiųjų sumanymą vadino skandalingu ir grėsmingu nacionaliniam saugumui. Siūlymą sukritikavo ir valstiečių-žaliųjų frakcijai Seime priklausantis Vytautas Bakas. Apie tai galima plačiau paskaityti čia.

Prie pataisų ketinama grįžti ateinančios savaitės antradienį. A. Širinskienė Eltai tvirtino, kad tikriausiai naujų siūlymų nebus, todėl valdantieji sieks priimti tas pačias pataisas.