Pagal šią nuostatą tuo atveju, jei viena iš dabartinių Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos susitarimo (NAFTA) partnerių pasirašo laisvos prekybos sutartį su kita šalimi, tokia kaip Kinija, kitos dvi susitarimo šalys gali palikti susitarimą per 6 mėnesius ir sudaryti laisvos prekybos susitarimą tarpusavyje.

Kontraversiškai Kanadoje vertinama nuostata padėtų JAV prezidento Donaldo Trumpo mėginimams ekonomiškai izoliuoti Kiniją ir neleisti Kinijos įmonėms naudotis Kanados ar Meksikos rinkomis kaip keliu į JAV rinką apeinant JAV nustatytus muitus Kinijai.

Šiuo metu D.Trumpo administracija skatina Vakarų valstybes prisijungti sukeliant spaudimą Kinijai dėl jos prekybos ir subsidijavimo nuostatų, bei intelektinės nuosavybės naudojimosi metodų, siekiant priversti Kiniją priimti rinkos ekonomikos sąlygas.

Pekinas, savo ruožtu, reikalauja, kad Pasaulio prekybos organizacija (PPO) pripažintų Kiniją esant rinkos ekonomika, kas atvertų kelius pigioms kiniškoms prekėms į Vakarų rinkas.

Kanados finansų ministras Bilas Morneau nelaiko šios nuostatos reikšminga, sakydamas, kad nėra esminio skirtumo tarp šios nuostatos ir nuostatos, kuri skelbia, kad bet kuris NAFTA narys gali palikti susitarimą per 6 mėnesius, net ir be priežasties.

Meksikos verslo atstovai, laikydamiesi susitarimo sąlygų, palaiko D. Trumpo administraciją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)