„Pagrindinis tikslas yra pristatyti parlamentinio tyrimo tikslus ir aplinkybes, reaguoti į viešojoje erdvėje pristatomas įvairias šališkas interpretacijas. Taip pat kalbėsiu apie klausimus, susijusius tiek su pačiu tyrimu (...), tiek ir su mano biografija ir interesų konfliktais, dėl kurių yra skundai Seimo Etikos ir procedūrų komisijai“, - Eltai sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LŽVS) frakcijos narys.

Spaudos konferencijos metu taip pat turėtų būti pristatyti tarptautinių ir Lietuvos institucijų pateikti pirminiai duomenys, Seimo pavedime suteikti įgaliojimai ir parlamentinio tyrimo planas.

ELTA primena, kad S. Jakeliūnas vadovauja parlamentiniam tyrimui „Dėl veiksnių ir aplinkybių, lėmusių 2009-2010 metų krizės Lietuvoje reiškinius“. Tyrimą atliekančiai komisijai jau liudijo Finansų ministerijos Finansų politikos departamento vyresnysis patarėjas Ričardas Kasperavičius. Jis teigė, kad apie artėjančią krizę tuometis finansų ministras Rimantas Šadžius buvo įspėtas dar 2007 m. rugsėjį.

Trečiadienį vyksiančiame posėdyje turėtų liudyti buvęs premjeras „socialdarbietis“ Gediminas Kirkilas ir buvusi Lietuvos atstovė Europos Parlamente Margarita Starkevičiūtė.

Taip pat ketinama kviesti Lietuvos banko vadovą Vitą Vasiliauską, aptariamu laikotarpiu centrinio banko vadovybėje dirbusį Audrių Misevičių, buvusius finansų ministrus R. Šadžių ir Ingridą Šimonytę, SEB ir „Swedbank“ ekonomistus Gitaną Nausėdą ir Nerijų Mačiulį, taip pat šių bankų vadovus.

Per pirmąjį posėdį rudens sesijoje nuo tyrimo komisijos nusišalino konservatoriai Mykolas Majauskas ir Andrius Kubilius. Politikai pasipiktino S. Jakeliūno iniciatyva dėl bankų elgesio pasiaiškinti kviesti ne bankų vadovus, o „Swedbank“ ir SEB ekonomistus N. Mačiulį bei G. Nausėdą.

Tuo tarpu, konservatorių teigimu, S. Jakeliūnas su ekonomistais siekia suvesti asmenines sąskaitas. Kaltindami S. Jakeliūną bandžius daryti įtaką Konstitucinio Teismo teisėjams, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovai kreipėsi į Seimo etikos kontrolierius.

Savo ruožtu, „valstiečių“ frakcijos vadovas Ramūnas Karbauskis tikina, kad opoziciniai konservatoriai siekia diskredituoti S. Jakeliūno tyrimą, kuriame vertinami ankstesnių Vyriausybių, tarp kurių - ir konservatorių, priimti sprendimai dėl valstybės finansų planavimo ir skolinimosi krizės metais, taip pat bankų ir jų priežiūros institucijų veiksmų.