„Kas vyksta Kaune“ pavyko pakalbinti ir vyriškį, kuris dirbo popiežiaus Jono Pauliaus II vizito metu Lietuvoje, jo apsaugoje. Saulius teigia, kad už tai gavo ir apdovanojimą.

„Šiandien kas vyksta čia Kaune, yra pati apsauga, pati priežiūra daug stipresnė nei buvo 1993 metais. Tai buvo pati pradžia Lietuvos nepriklausomybės, kai į Lietuvą atvyko Jonas Paulius II, jis taip pat toje pačioje Santakos aikštėje laikė mišias, dabartinis popiežius turbūt sutraukė daugiau žmonių.

Kaip asmenybė Jonas Paulius II, jis daugiau konservatyvesnis, šis popiežius daugiau prie šiuolaikinių sąlygų, jas supranta ir yra arčiau liaudies. Jis daugiau bendrauja su žmonėmis ir mėgsta tą bendravimą. Vilniuje jo apsilankymas pas ligonius buvo labai jaudinantis, Kaune dar laukiam, įspūdžiai dar bus. Galiu pasakyti apie šį popiežių, kad katalikų Bažnyčia šiek tiek konservatyvi, jis bando įnešti kažką šviežaus į šią bažnyčią ir, man atrodo, kad jis patinka žmonėms“, – kalbėjo Saulius.

Sauliui taip pat atrodo, kad po susitikimo su lietuviais popiežius Pranciškus dar ilgiai prisimins šią kelionę.

„Aš buvau Vatikane, Jonas Paulius II taip pat buvo pasaulietiškas, įvedė tokią madą važinėti po pasaulį. Šis seka jo pėdomis ir labai gerai. Pirmą kartą į Baltijos šalis, į Lietuvą atvyko ir labai daug apie ją žino. Šiandien Vilniuje užeis į KGB kamerą, kur mūsų lietuviai kentėjo. Manau jis labai daug apie Lietuvą žino, pakankamai gerai informuotas. Ir manau, kad Lietuva jam ilgam išliks širdyje. Tuo labiau parsiveš prezidentės Grybauskaitės dovanotą Laisvės varpą“, – kalbėjo Saulius.

Santakos slėnyje užplūdo didingas jausmas

Vyriškis pasakoja, kad lankėsi ir Šventojo Tėvo laikomose mišiose Kauno Santakos slėnyje. Jis mano, kad šis susitikimas su popiežiumi gali pakeisti pačius lietuvius į gerąją pusę.

„Didingas jausmas ten buvo, labai daug žmonių, visi geranoriški, niekas nesustumdo, visi žmonės pozityviai ir teigiamai nusiteikę, nėra piktų. Man atrodo, kad tokio žmogaus atvykimas į Lietuvą keičia žmones, bent šiandien. Tikiuosi, kad mūsų lietuviai taps geresni, nuoširdesni, draugiškesni. To reikia tikėtis, o jei jie tokie taps, reiškia popiežiaus atvykimas labai teigiamas. Ir lauksime labai dar atvykstant.

Jis pabrėžė vakarykštėje kalboje, kad lietuviai turi eiti į pasaulį, neužsidaryti savyje, gal ir pavyks. Nes kol kas tarp lietuvių nepasakyčiau, kad didžiulė taika ir šiltas bendravimas.

Reikia tikėtis, kad šis vizitas padarys įspūdį. Aišku, aikštėje daug ir netikinčiųjų, kurie atėję pasižiūrėti tik kaip į pasaulinio garso asmenybę. Yra daug ir tikinčiųjų, jaunimo, kuris, matyt, domisi, kuriam tai daro įspūdį. Praėjo jau 25 metai, kaip buvo atvykęs Jonas Paulius II, pasikeitė ir pats Kaunas, ir aplinka, žmonės. Jie dabar kitokie. Manau, kad išeis į gerą viskas

Šiam popiežiui aš pasakyčiau taip, man įstrigo jo žodžiai pasakyti prieš du metus: „kas aš toks esu, kad galėčiau smerkti kitus? Ar aš turiu tam teisę?“ Šie žodžiai man labai įstrigo, tad aš popiežiui stiprybės ir sveikatos palinkėčiau. Na ir laikyti Vatikano vairą, primityviai išsireikšiu, važiuokite nauju keliu“, – įspūdžiais dalinosi Saulius.

„Tai būtina patirti bent kartą gyvenime“

„Tai neapsakoma yra, išsineši viską, ką geriausia gali gaut ir turėt - gėrį, tikėjimą, meilę, visa, ką geriausia žmogus gali jausti ir turėti“, - BNS sekmadienį sakė 58 metų verslininkas Avaristas, į popiežiaus aukojamas mišias atvykęs iš Šiaulių. Jis pridūrė besitikįs, kad po 25 metų Lietuvoje vėl sulauks popiežiaus.

31-ių teisininkę Aistę Žvirblienę nustebino į mišias atvykusi didžiulė minia žmonių.

„Man visą laiką atrodė, kad tiek daug žmonių nesusirenka dėl kažko gražaus, – sakė vilnietė. – Aš galvojau, kad šimtą tūkstančių žmonių Lietuvoje galėtų surinkti Beyonce ar „Depeche Mode“, o čia tiek žmonių surinko popiežius ir man atrodo, kad tai būtina patirti bent kartą gyvenime“.

„Man net ašara nuriedėjo dėl to, nes kartais esame individualistai ir pamirštame, kad esame tarp žmonių ir kad esame tokios bendruomenės dalis. (…) Aš tiesiog noriu grįžti namo ir išbučiuoti visus artimuosius“, – pridūrė A. Žvirblienė.

Architektas iš Marijampolės, 61-ių Algirdas Marcinkevičius sako stebėjęs popiežius akis.

„Kai pamatai akis, ir jeigu pagauni žvilgsnį, toks jausmas, kad tai yra žmogiškas, gilus, paprastas žvilgsnis“, – kalbėjo vyras.

Jis sako dar norintis įvertinti mišių metu pasakytą popiežius žinią lietuviams: „Dabar kol kas veikia emocija, o tai, kas įsimins, įsispaus ir išliks, pamatysime vėliau“.

„Popiežiaus žinia - nebūti egoistu,matyti aplinkinius, kitą žmogų, dalintis savimi, jei net nebūsi pastebėtas. Jis paminėjo tris upes, Vilnelė įteka į Nerį ir dingsta, Neris įteka į Nemuną ir vėl dingsta, tai ta mintis man tikrai paliko įspūdį. Paraginimas neužsidaryti savyje, o būti tom mažom upytėm ir sudaryti didelę gėrio masę“, - kalbėjo 41-erių Vidmantas, sekmadienį atnašavęs aukas mišiose.

„Man šis įspūdis ir jausmas tikrai tai išliks ilgam. Atnašavau šiandien, taip pat - ir prieš 25 metus per Jono Pauliaus Antrojo aukotas mišias“, - džiaugėsi ūkvedžiu dirbantis Vidmantas.

„Nuostabūs įspūdžiai - eini ir džiaugiesi. Pats popiežius - tai yra asmenybė, kuri taip šiltai nuteikia, kad labai malonu. Kažkada Joną Paulių II irgi teko Vilniuje (matyti). Tada išvis buvo euforija, o dabar irgi įspūdžiai nepakartojami. Reikės ilgai galvoti, apmąstyti viską", - BNS pasakojo pensijoje esanti buvusi mokytoja, 81-erių Janina Jurgelevičienė.

Sekmadienio popietę popiežius iš Kauno grįš į Vilnių, kur pagerbs nacių ir sovietų aukas apsilankydamas buvusiame Vilniaus gete ir buvusiame KGB kalėjime, kur dabar yra įkurtas muziejus.