„O, kiek teorijų. Teorijų ir pokštų“, – rašo jis.

Didžiosios Britanijos socialiniai tinklai tiesiog pašėlo. Netgi pasigirdo nuomonė, jog Didžiosios Britanijos kontržvalgyba MI5 turėjo apie tai pagalvoti ir iš anksto pakoreguoti straipsnį apie Solsberį „Wikipedia“ internetinėje enciklopedijoje.

„Šeštadienį savo satyrinėje skiltyje rašiau, kad du baisius žudikus privertė duoti interviu, netgi užsiminti apie savo netradicinę seksualinę orientaciją, kaip bausmę už tai, kad taip apverktinai sugadino visą operaciją“, – rašo H. Rifkindas. Kitą dieną „Daily Telegraph“ aprašė būtent šį scenarijų, remdamasis šaltiniu iš Didžiosios Britanijos vyriausybės.

Per tą laiką tie du vyrukai iš Rusijos tapo viso pasaulio pajuokos objektu. Iš jų nesijuokti tiesiog neįmanoma, nes viskas, kas vyksta, yra tiesiog absurdų absurdas, teigia straipsnio autorius.

Rusijos propaganda šėlo jau kelis mėnesius. Pastaruosius pusantrų metų RT nedarė nieko kito tik kurpė alternatyvias įvykių Solsberyje versijas – esą, čia britų išgalvota melaginga naujiena, „Novičiok“ pagamintas Porton Daune ir taip toliau. Žinoma, nevengiant pasityčioti iš pačių britų.

Tik štai jau savaitė, kai RT niekas nebesijuokia. Kanalo naujienų laidos tarsi burtų lazdele pamojus stebuklingai pamiršo pačią svarbiausią Rusijos ir Didžiosios Britanijos santykių naujieną.

Tai, kad RT liovėsi juokauti, tiesiogiai susiję su tuo, kaip staiga surimtėjo Rusijos ambasada Londone.

Įprastai ambasados paskyra socialiniame tinkle „Twitter“ tiesiog kaista nuo bandymų visomis išgalėmis ginti tėvynę. Ir tai jiems visai neprastai sekasi.

Kovą, kai S. Skripalis kovojo dėl savo gyvybės, ambasada skelbė: „Solsberyje reikia inspektoriaus Puaro!"

Rugpjūtį jie paskelbė Stounhendžo nuotrauką, perspėdami turistus iš Rusijos, kad, jei apsilankys šioje vietoje, gali būti palaikyti žudikais.

Prieš kelias savaites ankstų rytą savo paskyroje „Twitter“ ambasada paskelbė Solsberio salos nuotrauką – amžinojo įšalo teritorijos Rusijos Arktyje. Deja, jau kitą savaitę minėtoje paskyroje niekas nebepokštavo.

Anot H. Rifkindo, Rusijos genijai susiprotėjo, kaip puikiai toks nediplomatiškas ir absurdiškas humoras veikia internete. Žmonės dalinasi tokiomis nuorodomis ne tik tada, kai jos jiems patinka, bet ir tada, kai glumina.

JAV prezidento Donaldo Trumpo elgesys socialiniame tinkle „Twitter“ gana dažnai primena Rusijos propagandos metodus. Jis instinktyviai supranta, kaip staiga sukelti ažiotažą, ir yra tikras, jog negali būti nieko drąsesnio nei akiplėšiškas melas tiesiai į akis.

Rusijos propagandininkai taip pat puikiai supranta, kaip patyčias ir pokštus paversti ginklais. Tik ką daryti tais atvejais, kai visi tie pokštai atsisuka prieš pačius pokštininkus? Kad ir kas bevyktų už Kremliaus sienų, farsas, kurio stebėtojais tapome praeitą savaitę, jį pavertė pajuokos objektu. Ir ką dabar daryti Kremliui?

Negalima juoktis iš tų, kurie juokiasi iš jūsų – tokia schema tiesiog neveikia.

Rusijos propagandininkai taip pat negali drastiškai keisti pozicijos ir prisijungti prie besijuokiančiųjų iš Solsberio turistų – juk pats prezidentas sakė, kad „jie, žinoma, mūsų piliečiai“.

Visa tai ne juokas. Skripalių byla – pasikėsinimas nužudyti. Mirė nekalta moteris Don Sturgess. Solsberyje niekam nebuvo, nėra ir nebus juokinga.

Būtent Rusijos ambasada savo pasisakymuose socialiniame tinkle „Twitter“ šią istoriją išvoliojo purve, o Rusijos valstybiniai kanalai padarė viską, kas įmanoma, kad ji tame purve ir paliktų. Dabar kurį laiką visi, kaip teigia H. Rifkindas, juoksis būtent iš jų.

Kas laukia RT?

Didžiosios Britanijos kultūros sekretorius Jeremy Rightas įstikinęs, kad Rusijos televizijos kanalas RT, transliavęs interviu su dviem vyrais, įtariamais Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimu, „kelia rimtą susirūpinimą“.

Dauguma Didžiosios Britanijos parlamentarų ragina iš RT ir kitų valstybinių Rusijos žiniasklaidos priemonių atimti licenciją transliuoti savo programas Didžiojoje Britanijoje.

J. Righto kalboje akcentuojama, kad minėtieji kanalai po įvykių Solsberyje pradėjo „intensyvią dezinformacijos kampaniją“.

Be to, anot šalies kultūros sekretoriaus, Rusija, pasitelkusi savas masinio informavimo priemones, bando visus įbauginti ir netgi parengė 40 skirtingų versijų, kas iš tikrųjų galėjo nutikti Solsberyje. Nė viena iš jų neatitinka realybės.

Didžiosios Britanijos televizijos ir radijo prievaizdas „Ofcom“ vykdo net dešimt skirtingų RT veiklos Didžiojoje Britanijoje tyrimų, nes minėtasis kanalas akiplėšiškai manipuliuoja faktais, ypač tais atvejais, kai kalbama apie įvykius Ukrainoje ir Sirijoje. Sprendimas bus priimtas metų pabaigoje.
RT gali netekti transliavimo licencijos Didžiojoje Britanijoje, jeigu prievaizdas nuspręs, kad televizija dirba nesąžiningai. Toks sprendimas, kaip rašo „Times“, priverstų Rusiją imtis atsakomųjų veiksmų, pavyzdžiui, savo teritorijoje uždrausti BBC veiklą.

J. Rightas taip pat įsitikinęs, kad Didžiosios Britanijos televizijos kanalai turėtų labiau stengtis kovoje su melagingomis naujienomis ir dezinformacija, atsklindančia iš svečių šalių.
Kultūros sekretorius teigiamai vertina faktą, jog „Ofcom“ tiria RT veiklą ir „nekantriai laukia tyrimo rezultatų“.