Dažna situacija gydymo įstaigoje – žmogus užsirašo vizitui, tačiau neateina. Iš anksto apie neatvykimą taip pat nepraneša, tokiu būdu užimdamas vizito vietą, kuria galbūt pasinaudotų kitas žmogus. Kaip sudrausminti tokius pacientus, diskutuojama jau seniai, tačiau sprendimai dar nėra priimti.

„Pacientai yra tikrai labai nedrausmingi – užsirašo į 3-5 įstaigas, ten rezervuojasi sau laikus, neatvyksta, nepraneša, kad neatvyks. Tai tikrai yra didžiulė problema, dėl ko ir tos eilės kaupiasi. Pavyzdžiui, anksčiau visi skambindavo į „Telekomą“ pasiklausti kažko ar, tarkime, sužinoti ką nors apie savo banko sąskaitą, ir buvo sakoma: jūsų skambutis yra apmokestinamas. Tokios kalbos, kad reikalingas registracijos mokestis, iš tiesų sklinda. Jis būtų minimalus – euras, pusė euro. Tai tikrai šiek tiek sudrausmintų tuos pacientus, kad jie negalėtų registruotis penkiose įstaigose ir paskui nei į vieną iš jų neatvykti“, – DELFI sakė Ž. Gudlevičienė.

Anot jos, šiuo metu pacientai, turėdami siuntimą, gali registruotis į bet kurią gydymo įstaigą, kurią pasirenka. Žmonės neretai užsiregistruoja į kelias įstaigas ir galiausiai nueina į tą, į kurią patenka anksčiausiai, o kitoms apie neatvykimą pranešti pamiršta.

Živilė Gudlevičienė

„Jeigu pacientas, atsidaręs langelį, pamatys, kad reikia susimokėti 50 centų, ar panašiai, ko gero tikrai nekils mintis dar kartą registruotis kitoje vietoje“, – įsitikinusi LMS atstovė.

Ji pabrėžė, kad šiuo metu vyksta tik diskusija ir nėra priimta jokių sprendimų. Tačiau, anot Ž. Gudlevičienės, šią problemą tikrai reikėtų spręsti.

„Vieną kartą reikia išdrįsti pasakyti, kad valstybė neišgali suteikti visiems nemokamų paslaugų. Todėl reikia jau pratintis, kad už kažką reikia ir susimokėti. Čia ne gydymo paslauga, taip, iš tiesų, gydymas dar kol kas yra nemokamas, paslaugos yra nemokamos, bet tai yra elektroninės registracijos mokestis. Jeigu mes skambiname kažkur dėl paslaugų, tai skambučio kaina yra kitokia nei kai mes skambiname draugui. Ir niekas dėl to nesipiktina“, – DELFI sakė medikė.

Veryga: ne laiku ir ne vietoje

Tuo metu Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga feisbuke paskelbė trumpą komentarą dėl idėjos apmokestinti visus vizitus. Anot jo, tokia galimybė šiuo metu nesvarstoma.

„Ne laiku ir ne vietoje. Toks vienintelis komentaras į pasipiktinimą keliančias diskusijas apie galimai naujus mokesčius sveikatos sistemoje. Žinoma, diskutuoti galima apie viską, bet viskam turi būti argumentacija ir pagrindas. Ne kartą esame kalbėję apie tai, kad turi atsirasti drausminimas neatsakingiems pacientams, kurie užsiregistruoja pas gydytoją ir neatvyksta, tokiu būdu užkirsdami kelią kitiems pacientams pas juos patekti ir formuodami eiles.

Tokių pacientų kai kuriose įstaigose, medikų teigimu, gali būti nuo 10 iki 30 proc. Vadinasi vien atsakingiau elgdamiesi, galėtumėme eiles sumažinti iki trečdalio. Ir, kaip sakoma, nėra geresnio drausminimo, kaip finansinis. Ir sprendimas būtų labai aiškus, kad nepranešusiems apie tai, jog nebegalės atvykti pas gydytoją, pacientams kitą kartą reikėtų susimokėti už konsultaciją. Tik apie tai būtų galima kalbėti ateityje, o ne apie kokius nors kitus galimus mokesčius“, – rašo ministras.

Aurelijus Veryga

Anot jo, tai galėtų būti įgyvendinta pradėjus veikti naujai išankstinei pacientų registracijos sistemai.

„Visi kiti galimi mokesčiai gali būti svarstomi tik po to, kai bus išspręstos ir taip didelės mūsų pacientų išlaidos. Tiesa, vis dar didžiąją dalį tose išlaidose sudaro išlaidos vaistams ir medicinos priemonėms, tačiau jų nesumažinus ir įvedus naujus mokesčius, kritines išlaidas patiriančių pacientų skaičius tik išaugtų ir tai galimai didintų sveikatos netolygumus“, – rašo A. Veryga.

Jis žada pirmiausiai susiskaičiuoti, koks yra kritinių išlaidų sveikatai slenkstis ir sukurti mechanizmus, kad jas patiriantys pacientai gautų pagalbą, kaip tai daroma priemokas turinčiose Skandinavijos valstybėse. Taip pat, anot jo, reikėtų susitvarkyti su išlaidomis vaistams ir tik tada diskutuoti apie kitas išlaidas.

Savo ruožtu LŽVS pirmininkas R. Karbauskis DELFI sakė, kad šiuo metu vyksta diskusijos, kaip reikėtų drausminti neatsakingus pacientus, tačiau visuotinio vizitų pas gydytojus apmokestinimo nebus.

„Niekada ir niekaip neatsitiks Lietuvoj, kol LŽVS bus valdančioje koalicijoje. Bandoma vėl visuomenę audrinti, jai siūlyti netikras naujienas, nes tokio dalyko nėra ir niekada nebus padaryta prie mūsų“, – žadėjo R. Karbauskis.

Pasak jo, kalbama apie sankcijas tiems pacientams, kurie užsirašo pas gydytoją, bet neateina ir apie atvykimą nepraneša.

Ramūnas Karbauskis

„Kaip yra Latvijoje, Lietuvoje net minties nėra tą daryti. Mes diskutuojame, įvairūs variantai galimi, bet tikrai nėra klausimas tas, kad kaip nors reikia apmokestinti žmonės. Mes pajėgūs kaip valstybė surinkti mokesčius iš visų Lietuvos piliečių, sutvarkyti sistemą taip, kad nereiktų dar papildomai imti du ar kelis eurus iš žmogaus. Tai yra visiška nesąmonė“, – sakė R. Karbauskis.

Politiko nuomone, reikėtų tiesiog sukurti piktybiškai sistema besinaudojančių žmonių registrą ir jiems taikyti kažkokią sankciją. Kokia ta sankcija būtų ir pagal ką žmonės būtų įtraukiami į minėtą registrą, R. Karbauskio teigimu, dar nėra nuspręsta – šiuo metu vyksta diskusijos.