Svarbiausia taisyklė, kurios reikia laikytis: atšviežinti galima tik tą duoną, kuri sukietėjo, tačiau dar nepasidengė pelėsiu. Jeigu yra akivaizdžių požymių, kad produktas sugedo, jo jau neišgelbėsite.
Duona sukietėja dėl to, kad praranda drėgmę, todėl visų žemiau išvardintų atšviežinimo metodų tikslas – vėl ją prisotinti drėgmės. Tai padaryti galima keliais būdais: mikrobangų krosnelėje, orkaitėje arba garų puode.

1. Mikrobangų krosnelė

Pats greičiausias duonos suminkštinimo būdas – padėti riekeles į mikrobangų krosnelę. Į ją reikia įdėti ir talpą su vandeniu. Įjunkite 15–20 sekundžių, patikrinkite minkštumą, paskui pakartokite procedūrą dar kartą ar du. Paprastai pakanka 40–50 sekundžių, kad duona vėl suminkštėtų. Tikrinti reikia dažnai, nes pakaitinus per ilgai gali būti, kad rezultatas bus priešingas – duona virs džiūvėsiais.

2. Orkaitė

Norint duoną atšviežinti orkaitėje, reikia supjaustyti tokiais pat nedideliais gabalais, kaip ir mikrobangų krosnelei. Tada suvyniokite duoną į vandenyje suvilgytą popierinį rankšluostį ir įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių Celsijaus. Pakanka 2–3 minučių ir duona vėl bus minkšta. Jeigu popierinio rankšluosčio po ranka nėra, tačiau turite aliuminio folijos, galima duoną suvynioti ir į ją. Tokiu atveju duoną orkaitėje reikia laikyti 10–15 minučių. Labai svarbu duonai leisti ataušti neišvyniojant folijos, tada ji bus tikrai minkšta.

3. Garų puodas arba kiaurasamtis su puodu

Dar vienas veiksmingas būdas, kurį praktikuoja šeimininkės – duonos suminkštinimas ant garų. Paprastai, jeigu naudojamas garų puodas, tai trunka 1–2 minutes. Jeigu tokio puodo neturite, alternatyva gali tapti įprasta garų vonelė. Virš puodo su verdančiu vandeniu uždėkite kiaurasamtį. Į kiaurasamčio dugną sudėkite duonos riekeles, jos greitai sugers drėgmę. Šis metodas paprastas, tačiau reikalauja atidumo: jeigu duoną virš garų paliksite per ilgai, ji gali ištežti. Be to, reikia sekti, kad duona nekontaktuotų su verdančiu vandeniu, nes tai taip pat sugadins rezultatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)