Rytų Sibire savaitę truksiančiuose manevruose „Vostok 2018“ („Rytai 2018“) taip pat dalyvauja Kinijos ir Mongolijos pajėgų daliniai.

Vyriausiasis Rusijos klausimų ekspertas iš Londone veikiančios rizikų vertinimo bendrovės „IHS Markit“ Aleksas Kokčiarovas sako, kad Kinija dar niekada istorijoje nebuvo prisidėjusi prie Rusijos organizuotų karo žaidimų Rusijos žemėje, informuoja rferl.org.

„Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos rėmuose būta jungtinių karinių pratybų, bet tai buvo kitas reikalas, nes jos buvo tarptautinės. Pastarosios išskirtinės, nes tai Rusijos organizuoti kariniai manevrai, kuriuose dalyvauti buvo pakviesta Kinija ir Mongolija“, – rugsėjo 10 dieną sakė A. Kokčiarovas.

„Iš esmės tokių karinių mokymų tikslas yra pademonstruoti Rusijos karinę galią Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. Jei Rusija nebūtų pakvietusi Kinijos, tokią situaciją Pekinas įvertintų kaip potencialiai pavojingus Rusijos veiksmus. Manau, kad Pekinas pakviestas siekiant nugesinti Kinijos lyderių nuogąstavimus dėl konkrečių pratybų, nukreiptų prieš Kiniją. Tai žinutė iš esmės skirta ne kiek Kinijai, o labiau Jungtinėms Valstijoms ir Japonijai“, – teigia ekspertas.

„Rusija nori pademonstruoti turinti didelio masto karinę galią ne tik šalies vakaruose, kur sutelkta dauguma karinės technikos ir pajėgų, bet ir rytuose, kur gyvena ne tiek daug žmonių, bet gausu gamtinių išteklių“, – teigia A. Kokčiarovas.

Rusijos ekspertas, dirbantis Tarptautinių santykių institute Prahoje, Markas Galeotti, sako, kad „Vostok 2018“ skirtos pademonstruoti pasauliui, kad Rusija yra pajėgi kovoti plataus masto konflikte, pasitelkdama visas karines pajėgas. Šiuo atveju svarbiausia tobulinti aukščiausio rango vadovybės veiksmus. Svarbu ir tai, kad Maskva labai aiškiai supranta, kaip visa tai įvertins likęs pasaulis, juo labiau, kad buvo įtraukta Kinija. Juk tiesiog neišgini 300 tūkst. žmonių į lauką ar bent jau neįveli į tokio masto pratybas vien norėdamas pasirodyti“, – sako M. Galeotti.

Anot M. Galeotti, „Vostok 2018“ kariniai manevrai taip pat skirti parodyti, kad „Kinija yra Rusijos draugas“, o „Pekino nevalia nušalinti nuo moderniosios geopolitikos“.

A.Kokčiarovas tvirtina, kad „Vostok-2018“ pratybų jis jokiais būdais nesietų su dabartine tarp Vakarų ir Maskvos tvyrančia įtampa dėl karo Sirijoje ir veiksmų rytinėse Ukrainos teritorijose, nes greičiausiai tokio masto kariniai manevrai buvo planuojami kelerius metus.

„Nesiečiau jų su Rusijos kariniais veiksmais Sirijoje ar Ukrainoje. Įprastai tokio masto manevrų logistika labai sudėtinga, jie planuojami ne vienerius metus. Nors apie šias pratybas viešai paskelbta visai neseniai, esu tikras, kad jos buvo planuojamos labai ilgai – mažiausiai metus ar porą“, – sako A. Kokčiakovas. Be to, jis abejoja, ar „Vostok-2018“ iš tikrųjų bus tokio masto, kokį deklaruoja Kremlius.

„Praeitais metais, kai Rusija vykdė „Zapad-2017“ pratybas kartu su Baltarusija, Kremlius drastiškai sumažino dalyvių skaičių, tokiu būdu norėdamas išvengti prievolės kviestis stebėtojų iš užsienio, ką numato Konvencinių pajėgų dislokavimo Europoje sutartis. Tai, ką Rusija padarė praeitais metais dėl „Zapad-2017“, buvo vienu metu vykstančios kelios pratybos, kurių kiekvienos dalyvių skaičius neviršijo 13 tūkst. žmonių. Kartu sudėjus šis skaičius siekė 60 tūkst. dalyvių“, – paaiškina A. Kokčiakovas.

„Prisimenant, kaip Rusija manipuliavo „Zapad-2017“ skaičiais, tiesą sakant, nematau pagrindo aklai tikėti Maskvos teiginiais ir šį kartą, kai jie sako, kad dalyvauja per 300 tūkst. karių“, – pabrėžia pašnekovas.

„Teigdama, kad pratybose dalyvauja tiek daug pajėgų, Maskva galvoja pasiųsti aiškią žinutę ir priversti sunerimti dėl karinės Maskvos galios Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. Realybėje tų dalyvių gali būti žymiai mažiau. Sakyčiau, kad karinės pratybos, kuriose dalyvauja per 60 tūkst. žmonių, jau pakankamai rimtos. Tikrai nemanau, kad čia dalyvaus tie 300 tūkst. karių“, – konstatuoja A. Kokčiakovas.