Kas apskritai yra elektroninės valdžios paslaugos? K. Andrijauskas aiškina, kad tai – gyventojams suteikiama galimybė išspręsti bet kokį jam iškilusį klausimą su valdžios institucija elektroniniu būdu. Tai gali būti klausimai, susiję su prievolių ar pareigų vykdymu ar socialiniais gyventojų poreikiais, kurių atžvilgiu reikalingas ir institucijos sprendimas.

Jis atskleidžia, kad gyventojų aktyvumas naudojantis elektroninės paslaugomis kiekvienais metais auga, o šiandien galime vadintis aktyviais valdžios siūlomų paslaugų vartotojais.

„Lietuvos gyventojai išties yra labai aktyvūs, net ir lyginant Europos Sąjungos mastu. 2018 metų duomenimis, 51 proc. Lietuvos gyventojų naudojasi elektroninėmis paslaugomis. Esame 7 vietoje ES mastu – matome išties didelį gyventojų aktyvumą. Kasmet šis rodiklis paauga apie 2 proc.“, – aiškina K. Andrijauskas.

Žinoma, aktyvumas nėra vienodas, jei lygintume skirtingas gyventojų amžiaus grupes. Pastebima, kad aktyviausi yra 25-40 metų gyventojai – net 70 proc. jų naudojasi elektroninėmis valdžios paslaugomis. Vis dėlto, natūralu, kad žmonėms virš 60 metų šios paslaugos tampa neaktualios ir šioje amžiaus kategorijoje procentai ženkliai krenta.

Tuo metu R. Veikutis atskleidžia, kokios savivaldybių teikiamos paslaugos yra populiariausios šalies regionuose.

„Šiandien pati populiariausia Lietuvos savivaldybių teikiama paslauga – pažymos apie deklaruotą gyvenamą vietą išdavimas. Antroje vietoje pagal populiarumą yra pažymos apie tai, kas registruotas tavo būste, o trečioje – pastato numerio ir adreso suteikimas. Populiariausios paslaugos regionuose yra susijusios su būsto keitimu ir įsigijimu“, – apibendrina jis.

Praėjusių metų statistika rodo, kad pažymas apie deklaruojamą gyvenamą vietą internetu gauna net 12 proc. gyventojų.

Panašūs rodikliai stebimi ir nacionaliniu mastu. Tiesa, čia vyrauja elektroninės paslaugų deklaravimo ir mokesčių paslaugos, kuriomis naudojasi 31 proc. gyventojų. Taip pat aktyviai naudojamasi paslaugomis, susijusiomis su sveikatos apsauga bei darbo paieška.

Daugiau apie tai, kokiomis elektroninėmis valdžios paslaugomis galima pasinaudoti, išgirsite tiesioginės transliacijos įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)