Apklausus 155 didesnių piniginių prizų (daugiau nei 500 000 Eur) laimėtojus, atskleista, kad pusei jų laimėjimas dalinai pakeitė jų gyvenimus, ketvirčiui gyvenimas beveik nepasikeitė, o 13 proc. respondentų pripažino, kad pokyčiai po laimėjimo – itin dideli.

Vienas iš laimėtojų savo gyvenimo pokyčius apibūdino taip: „Mano gyvenimo vertybės nepasikeitė, sumažėjo tik rūpestis dėl ateities ir finansinės padėties. Mano šeima, draugai, pomėgiai išliko tie patys“. Kitas laimėtojas pasisakė taip: „Gyvenu be rūpesčių ir mėgaujuosi patogumais, kuriuos galiu sau leisti. Pavyzdžiui, galimybe kreiptis į geriausius medikus Suomijoje ir greičiau pasveikti“.

Apklausa taip pat atskleidė, kad suomiai apie laimėjimą nedrįsta šnekėti garsiai – pasisako vos keliems žmonėms. 87 proc. laimėtojų apie sėkmę pasakė tik savo antrajai pusei, du iš trijų – vaikams, mažiau nei pusė pranešė savo tėvams ir mažiau nei penktadalis – kolegoms.

Santykiai su aplinkiniais nepasikeitė

Respondentų taip pat buvo klausiama, ar laimėjimas kaip nors paveikė jų santykius su aplinkiniais ir artimaisiais. Du iš trijų respondentų teigė, kad kitų žmonių požiūris ar elgesys su jais, sužinojus apie didelį laimėjimą, nepasikeitė. Tik keli atskleidė, kad po laimėjimo sulaukė kitų žmonių prašymo paskolinti pinigų ar padengti jų išlaidas.

Du iš trijų apklaustųjų taip pat tvirtino, kad sėkmė asmeninių santykių niekaip nepalietė. „Geromis žiniomis džiaugėmės drauge“, – teigė vienas iš laimėtojų. Kiti tikino, kad santykiai tapo dar geresni ir tvirtesni. „Savo antrajai pusei pasakiau, kad laimėjimas priklauso mums abiems. Mes nebesiginčijame dėl smulkių išlaidų, taip pat žinome, kad visada turėsime, iš ko apmokėti sąskaitas“, – sakė laimėtojas.

Laimėjimai padarė gyvenimą saugesniu

97 proc. laimėtojų tvirtino, kad piniginis prizas palengvino ir pagerino jų gyvenimus. „Nereikia skaičiuoti kiekvieno cento, drabužius, maistą ir kitas reikmes galima pirkti negalvojant apie kiekvieno daikto kainą“, – tokie ir panašūs atsiliepimai aidėjo iš laimėtojų lūpų. Visgi, dauguma respondentų patikino, kad patys pinigai laimės neatneša, tačiau jie padaro gyvenimą lengvesniu.

10 proc. apklaustų laimėtojų pripažino, kad laimėjimas juos pakeitė į gerąją pusę. Didžioji dauguma Suomijos laimėtojų piniginius prizus skyrė investavimui į akcijas, investicinius fondus. Kiti įsigijo naujus automobilius, pradėjo keliauti po pasaulį arba nusipirko naują būstą. Tik keli laimėtojai pinigus skyrė tam, kam niekada net nebūtų galėję skirti. Pavyzdžiui, vienas laimėtojas įsigijo motorinę valtį, kiti – prabangos prekių. „Laimėjęs, nusipirkau 200 eurų kainuojantį šampano butelį ir, jei atvirai, jis buvo labai neskanus“, – juokėsi vienas iš laimėtojų.

Pusė respondentų po laimėjimo ir toliau liko dirbti tą patį darbą, o kita pusė džiaugėsi galėję bent kuriam laikui išeiti iš darbo ar dirbti mažiau.

Didelė dalis laimėtojų dažnai nori padėti kitiems finansiškai. 85 proc. „Veikkaus“ tyrimo respondentų patikino, kad jie padėjo savo artimiausiems žmonėms, daugiausiai – vaikams. „Laimėjęs gali kur kas labiau paremti savo vaikus finansiškai, padėti jiems įsitvirtinti ir pradėti savarankišką gyvenimą“, – kalbėjo laimėtojai.

Pusė respondentų pinigų skyrė ir labdarai, gyvūnų prieglaudoms ar kitoms organizacijoms.

Užsakymo nr.: PT_78868459