Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokato padėjėja Rasa Vaičekauskytė.

Pirmiausia įsigijus pirmą būstą būsto paskolą, o vėliau antrą butą gavus dovanų, dovanotas butas turėtų būti laikomas jau antru būstu. Todėl valstybė neturėtų pareikalauti grąžinti gautos subsidijos. Dovanojimą priimti gali ir kitas asmuo, tačiau iš gautos dovanos, buto, tam tikrais atvejais galėtų būti vykdomas išieškojimas, nes skola jau yra išieškoma per antstolį.

Tačiau pinigų išieškojimas negali būti nukreipiamas į skolininko turtą, jeigu jis pateikia antstoliui įrodymus, kad išieškomą pinigų sumą galima išieškoti per šešis mėnesius darant nustatyto dydžio išskaitymus iš skolininko darbo užmokesčio, pensijos, stipendijos ar kitų pajamų.

Taigi, šiuo atveju svarbu nustatyti, ar dovaną norintis priimti asmuo susidariusią skolą gali padengti per šešis mėnesius darant nustatyto dydžio išskaitymus iš skolininko darbo užmokesčio, pensijos, stipendijos ar kitų pajamų.

Tuo atveju, jeigu iš skolininko skolos negalima išieškoti per šešis mėnesius darant nustatyto dydžio išskaitymus iš darbo užmokesčio, pensijos, stipendijos ar kitų pajamų, antstolis turėtų teisę pradėti išieškojimą iš skolininkui priklausančio nekilnojamojo turto, šiuo atveju dovanoto buto.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu rasa@rasavaicekauskyte.lt