Siekia sumažinti popierinių dokumentų kiekį

Projektas „Elektroninių paslaugų, skirtų fiziniams ir juridiniams asmenims ikiteisminio tyrimo vykdymo metu, sukūrimas“ pradėtas įgyvendinti dar palyginti neseniai – finansavimo sutartis pasirašyta 2018 m. balandžio mėn., o 2020 m. lapkritį projektas, planuojama, bus užbaigtas.

Kaip teigia Informatikos ir ryšių departamento direktoriaus pavaduotoja Alvyda Pupkovienė, šiuo projektu siekiamos sukurti elektroninės paslaugos sudarys sąlygas sumažinti popierinių dokumentų bei techninio darbo apimtis, praplės elektroninėje erdvėje galimus atlikti veiksmus.

„Siekiama sukurti funkcionalią, patogią naudoti platformą, leidžiančią asmeniui gauti ir pateikti procesinius dokumentus bei kitą su ikiteisminiu tyrimu susijusią informaciją el. forma, susipažinti tiek su el. procesiniais dokumentais, tiek su pačia ikiteisminio tyrimo eiga, pasirašyti pateiktus dokumentus el. parašu, užfiksuojant susipažinimo ar pasirašymo faktą ir laiką, gauti informaciją apie ikiteisminio tyrimo nutraukimo faktą“, – teigia A. Pupkovienė.

Neliks poreikio teikti rašytinius prašymus

Anot A. Pupkovienės, elektroninių paslaugų prieigos sukūrimas leis greičiau, paprasčiau ir pigiau atlikti su ikiteisminio tyrimo informacijos tvarkymu susijusius veiksmus. Pavyzdžiui, šiuo metu asmenys, dalyvaujantys ikiteisminiame tyrime, ar jų atstovai, pavyzdžiui, advokatai, norėdami susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga ar gauti jos kopijas teikia rašytinį prašymą prokurorui.

„Prokuroras, išnagrinėjęs prašymą, suteikia galimybę susipažinti su visa ar dalimi ikiteisminio tyrimo medžiagos bei pasidaryti atitinkamų dokumentų kopijas. Tokiu atveju asmuo ar jo atstovas vyksta į numatytą vietą ir susipažįsta su leistina medžiaga“, – vieną iš sprendžiamų nepatogumų įvardina Informatikos ir ryšių departamento direktoriaus pavaduotoja.

Tiesa, vizitas kainuoja ne tik žmogaus laiką, bet ir pinigus. Tuo atveju, jei leista gauti medžiagos kopiją, asmuo turi apmokėti kopijavimo sąnaudas ir atvykti pasiimti kopiją.

„Susipažinimas su tyrimo medžiaga ir jos kopijos darymas šiuo metu yra nepakankamai efektyvūs ir laikui imlūs procesai, dėl to egzistuoja poreikis sukurti priemones, leisiančias didžiąją dalį veiksmų atlikti elektroniniu būdu“, – teigia A. Pupkovienė.

Internete bus pasiekiamos 6 naujos paslaugos

Projekto metu numatoma sukurti sudėtinę elektroninę paslaugą „Dalyvauju ikiteisminio tyrimo procese“, kurią sudarys 6 bendradarbiavimo lygių elektroninės paslaugos:

- Ikiteisminio tyrimo procedūros vykdymas, išsikviečiant tyrime dalyvaujantį asmenį;
- Susipažinimas su ikiteisminio tyrimo bylos medžiaga ir jos kopijų užsakymas;
- Informavimas apie ikiteisminio tyrimo sprendimus, įvykius;
- Papildomos, su ikiteisminiu tyrimu susijusios informacijos teikimas;
- Prašymų, skundų, susijusių su ikiteisminio tyrimo procesu, teikimas;
- Su ikiteisminiu tyrimu susijusių mokėjimų valdymas.

Projektas finansuojamas iš ES lėšų pagal 2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijas, tam skiriama 2,5 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)