D. Rapšys nesuklydo prieš 200 m plaukimo laisvu stiliumi rungtį spėdamas, kad grėsmingiausi jo konkurentai bus varžybų šeimininkai britai.

Tik 23-ejų panevėžietis labiau saugojosi Jameso Guy, kuris galiausiai liko apdovanojimų pakylos papėdėje – ketvirtas.

Tikrasis pavojus slypėjo toliau nuo baseino – o kartu ir dėmesio – centro: kraštiniame aštuntajame take. Ir kristalizavosi antroje distancijos pusėje įgydamas D. Scotto pavidalą.

Pastarasis laimėjo finalą, finišą pasiekęs per 1 min. 45,34 sek. ir 0,73 sek. aplenkęs pabaigoje užbuksavusį D. Rapšį bei bronzą pelniusį rusą Michailą Dovgaliuką.

Tribūnoms tik to ir tereikėjo.

„Publika buvo nuostabi visą savaitę, o triukšmas man palietus sienelę finiše – fantastiškas. Nuostabu, – DELFI sakė čempionas. – Po pusfinalio žinojau, kad kova dėl medalių bus labai įtempta. Bet galvojau tik apie savo plaukimą. Kraštiniame take nelabai suprasi, kelintas plauki, matai daugių daugiausiai du artimiausius takus. Truputį apsižvalgiau atlikdamas paskutinį posūkį, bet neturėjau žalio supratimo, kokia iš tiesų situaciją. Tiesiog raginau save plaukti kuo greičiau.“

21-erių škotas atrodo labai jaunatviškai, bet išvaizda neturėtų apgauti – D. Scottas jau yra tituluotas plaukikas.

Tiesa, visus prizus iki šiol jis rinko padedamas tautiečių įvairiose estafetėse – dukart laimėjo sidabrą 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, dusyk tapo ir pasaulio čempionu.

Glazge D. Scottas parodė, ką sugeba individualiose rungtyse.

Antradienį jis iškovojo trečią medalį šiame Europos čempionate, pridėjęs jį prie aukso estafetėje 4x200 m laisvu stiliumi ir sidabro 100 m plaukime laisvu stiliumi.

Lygiai tokį patį derlių Škotijoje kol kas nuraškė dar viena britė Georgia Davies ir rusė Julija Jefimova. Dabar labiau išdekoruota tik kito ruso Klimento Kolesnikovo trofėjų galerija, kurioje – trys aukso ir vienas sidabro apdovanojimas.

Ir D. Scottas po pergalės antradienį neslėpė, kad pastaroji jam nėra kažkuo išskirtinė. Nors įveiktas sportininkas, šiame sezone plaukęs nuotolį greičiau nei bet kuris kitas žmogus – per 1 min. 45,12 sek.

Škotas teigė D. Rapšio nepažįstantis ir nežinojęs, koks yra jo asmeninis rekordas.

„Nesidomėjau kitų plaukikų situacija. Šiaip ar taip, geriausi sezono rezultatai – reliatyvus dalykas. Gali bandyti juos pasiekti visus metus. Bet ateina toks metas, kai reikia pademonstruoti pačią geriausią formą čia ir dabar, kai tai tikrai svarbu ir prasminga“, – dėstė D. Scottas, kuris buvo tik aštuntas pusfinalyje ir 11-as – atrankos varžybose.

Tuo metu abu ankstesnius plaukimus laimėjusiam D. Rapšiui nepavyko tapti pirmuoju Lietuvos vyru plaukiku nuo 1983 metų, triumfavusiu Europos pirmenybėse. Pirmas ir paskutinis tai padarė Robertas Žulpa, dar sovietmečiu šventęs tris pergales.

Du titulus Lietuvai taip pat yra laimėjusi Rūta Meilutytė.

Be aukso lietuviai lieka ir Glazge vykstančiose pirmosiose jungtinėse septynių sporto šakų pirmenybėse, nors iš viso savo sąskaitoje turi penkis medalius.

Kaip ir D. Rapšys, sidabrą anksčiau pelnė R. Meilutytė, irkluotojas Mindaugas Griškonis ir Lietuvos vyrų porinės keturvietė (Aurimas Adomavičius, Saulius Ritteris, Rolandas Masčinskas ir Dovydas Nemeravičius), bronzą – moterų porinė dvivietė (Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)