„Atsirado skaičiai, kurie sako, kokį skaičių nuteistųjų pasiekų amnestija, ir šnekame apie 4 proc. nuteistųjų, tai yra apie 250 žmonių“, – sakė R. Karbauskis.

Valstiečių-žaliųjų lyderis tikino, kad ši amnestija nekels grėsmės visuomenei.

„Nekalbame apie jokias kategorijas nuteistųjų, kurios galėtų kelti grėsmę visuomenei. (…) Šnekama, pirmiausia, apie moteris, nėščias moteris, apie tuos nusikaltimus, kurie yra nepavojingi visuomenei, tai yra netyčios nusikaltimai“, – sakė R. Karbauskis.

Teisingumo ministras palaiko amnestiją ir pažymėjo, kad tie žmonės, kuriems bus pritaikyta amnestija „nebus palikti be priežiūros“, jie bus probuojami.

Pasak ministro, dar neaišku, ar visi tie asmenys išeis vienu metu.

„Tai dar nėra aptarta, bet nuo amnestijos priėmimo mes turėsime tris mėnesius, tai, turbūt, nebus vienos bangos. Bet tai yra tikrai tie žmonės, kurie padarė nedidelius nusikaltimus. Jie nekels grėsmės visuomenei. Jie bus kruopščiai patikrinti ir atrinkti. Bus atsižvelgta ir į jų charakteristiką dėl elgesio pataisos namuose“, – sakė E. Jankevičius.

Siūlys amnestiją taikyti ir areštuotiesiems

Teisingumo ministras taip pat teigė, kad bus siūloma atkreipti dėmesį ir į areštuotus asmenis.

„Šiandien jie atlieka bausmę iki 90 parų už smulkius nusikaltimus. Dažniausiai jie ateina į įkalinimo įstaigas praleisti dvi dienas savaitgaliais. Turime suprasti, kad tai kainuoja mūsų mokesčių mokėtojams. Mes jiems išvalome kamerą, išplauname patalynę, juos pamaitiname, jie savaitgaliais pabūna, ir dar gauna kompensacijas už atvažiavimo išlaidas“, – sakė E. Jankevičius.

Ministrui atrodo, kad tokie dalykai yra beprasmiški.

„Būtų geriau, kad jie būtų probuojami, jiems būtų taikomas namų areštas. Galbūt, jie galėtų dirbti visuomenei naudingą darbą“, – sakė E. Jankevičius.

Pasak ministro, tokių asmenų galėtų būti dar apie pora šimtų.

Dėmesio centre - moterys, neįgalieji

Kaip rašė BNS, R. Karbauskis yra registravęs Įstatymo dėl amnestijos projektą, kuriuo nuo bausmės būtų atleidžiamos iki šešerių metų nelaisvės nuteistos nėščiosios bei nepilnamečių vaikų turinčios moterys.

Taip pat būtų paleidžiami iki trejų metų nelaisvės nuteisti: vyresni kaip 65 metų, turintys vidutinį ar sunkų neįgalumą, nusikaltimus padarę būdami nepilnamečiais asmenys.

Kitiems nuteistiesiems bausmės laikas galėtų būti sumažinamas – nėščioms bei nepilnamečių vaikų turinčioms moterims, taip pat padariusiems nusikaltimus dėl neatsargumo.

Asmenims, pažeidinėjantiems laisvės atėmimo bausmės atlikimo režimą, atleidimas nuo bausmės ar bausmės sumažinimas galėtų būti netaikomas.

Amnestija nebūtų taikoma nuteistiems iki gyvos galvos, recidyvistams, nuteistiems daugiau nei 10 metų nelaisvės už tyčinius nusikaltimus, teistiems už nusikaltimus laisvės atėmimo vietose, nuteistiems lygtinai.

Siūloma, kad amnestija būtų taikoma nuo spalio, už nusikaltimus, padarytus dar iki šio įstatymo projekto registravimo, liepos 1 dienos.