Su žurnalistais susisiekę asmenys teigė, esą pataisos namų administracija „bandys nuslėpti šį smurtą prieš kalinius, kad parodytų, jog viskas „zonoj“ gerai ir nėra problemų“.

Pasak DELFI pašnekovų, jau nuo šeštadienio ryto Pravieniškių pataisos namuose nuteistieji esą vartojo alkoholinius gėrimus, tačiau dėl ko kilo konfliktas tarp čia kalinčių Dariaus E. ir Arūno T. (pavardės redakcijai žinomos), neaišku.

Už narkotikų prekybą nuteistas Darius E. už žmogžudystę kalintį Arūną T., teigiama, brutaliai išprievartavo du kartus: oraliniu būdu vyras buvo išpievartautas dar šeštadienio dieną, o naktį į sekmadienį po patirto analinio smurto vyrui esą prireikė medikų pagalbos.

Medikų pagalbos prireikė ir smurtautojui: sekmadienio rytą Darius E. buvo rastas sumuštas – jam prakirsta galva. Abu konflikto dalyviai yra romų tautybės.

Darius E. Pravieniškių pataisos namuose kali nuo šių metų pavasario, Arūnas T. – nuo pernai metų vasaros.

Abu vyrai ne kartą yra teisti už sunkius ir labai sunkius nusikaltimus.

Kalėjimų departamentas ir Pravieniškių pataisos namų vadovybė įtaria, kad minėti įvykiai – išgertuvės ir galimas smurtas tarp nuteistųjų, gali būti provokacijos dalis ir čia kalinčių nusikaltėlių atsakas į Pravieniškių pataisos namų vadovybės sprendimą.

„Neslėpsiu, kad situacija šalies įkalinimo įstaigose yra labai rimta. Mūsų pradėtos pertvarkos ir veiksmai, kai ėmėmės kardinalių priemonių izoliuoti subkultūros propaguotojus įkalinimo įstaigose, tikrai nepatinka vadinamiesiems „bachūrams“. Todėl tokių ar panašių provokacijų tikimės, ir esame pasirengę tokiems veiksmams“, – sakė Kalėjimų departamento direktorius Robertas Krikštaponis.

Pasak jo, departamentas neslėpė ir nesirengia slėpti neigiamų procesų, kurie vyksta už „zonos“ spygliuotų vielų, tačiau ir provokacijoms pasiduoti – nežada.

R. Krištaponis pažymėjo, kad pastaruoju metu pareigūnų vykdomi patikrinimai, sustiprinti budėjimai, atvejai, kai konfiskuojama neteisėtai kalinių turimi daiktai, tarp jų – ne tik ryšio priemonės, narkotinės medžiagos, vadinamoji „bragė“ (iš duonos gaminamas surogatas, atstojantis alkoholinius gėrimus – aut. past.), nepatinka pataisos namuose kalintiems nuteistiesiems, ir jie ieško pretekstų sukelti riaušes.

„Išvežame sunkvežimiais kalinių turimus daiktus, kurių svoris viršija leistiną turėti daiktų kiekį įkalinimo įstaigoje. Kam tas gali patikti? Bet čia yra lūžio momentas: kas vadovaus kalėjimams – valstybė ar nuteistieji. Mes trauktis nežadame, kad ir kokiomis provokacijomis ar neramumais kas nors mus gąsdintų ar grasintų“, – sakė Kalėjimų departamento direktorius.

Laikinai Pravieniškių pataisos namams vadovaujantis Dainius Sušinskas DELFI sekmadienį sakė, kad Pravieniškių pataisos namuose pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo nuteistojo išprievartavimo. Taip pat pradėtas tyrimas dėl alkoholio surogatų vartojimo.

„Penktadienį 20 vadinamųjų „bachūrų“ iš Pravieniškių pataisos namų 2-ojo lokalinio sektoriaus (šiame sektoriuje kali teisti už sunkius ir labai sunkius nusikaltimus – aut. past.) buvo perkelti į Alytaus pataisos namus. Tai asmenys, kurie propaguoja subkultūrą, išnaudoja nuteistuosius, užsiima nusikalstama veika net ir būdami įkalinti. Sprendimas perkelti dalį tokių nusikalstamo pasaulio „autoritetų“ į kamerų tipo patalpas, izoliuoti iš tos terpės, kurioje jie vykdė savo veiką, buvo priimtas derinant sprendimus su Kalėjimų departamentu ir Teisingumo ministerija.

Neabejojome, kad toks sprendimas iššauks grįžtamąją reakciją. Ir šį įvykį vertiname būtent taip, nes nukentėjusysis duodamas sekmadienį parodymus mūsų Imuniteto skyriaus pareigūnams painiojosi įvykių aplinkybėse, keitė parodymus. Šiuo metu pradėtas ikiteisminis tyrimas, abu nuteistieji yra izoliuoti į baudos izoliatorių, vyksta ikiteisminio tyrimo veiksmai“, – sakė Pravieniškių pataisos namams vadovaujantis D. Sušinskas.

Pasak D. Sušinsko, savaitgalįi Pravieniškių pataisos namuose buvo sustiprintas pareigūnų budėjimas, o šeštadienį „zonos“ teritorijoje sulaikyti du neblaivūs asmenys. Pravieniškių pataisos namų vadovas DELFI patvirtino, kad sulaikytieji – Darius E. ir Arūnas T. Abu jie yra romų tautybės. Įtariamas smurtautojas pareigūnams įpūtė daugiau nei 1,5 promilės alkoholio, nukentėjusysis – 0,4 promilės.

Sekmadienio rytą Arūnas T. pareigūnams pasiskundė, esą buvo išprievartautas. „Tačiau duodamas parodymus, nuteistasis painiojosi, įvardindamas sugėrovus, taip pat keitė parodymus apie smurto prieš jį aplinkybes. Šiuo metu abu incidento dalyviai yra izoliuoti, su jais dirba kriminalinės žvalgybos pareigūnai“, – sakė D. Sušinskas.