Trys Rusijos piliečiai išvyko iš Sibuto pirmadienį apie 19 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku. Jie buvo užpulti tarp dviejų kaimų apie 23 km nuo miesto, informavo Sibuto pareigūnas Marcelinas Yoyo.

„Juos prižiūrėję saugumo pareigūnai liepė jiems nevykti, nes jau buvo sutemę, – sakė M. Yoyo. – Juos pagrobė apie 10 vyrų; jie visi buvo su turbanais ir kalbėjo tik arabiškai.“

Pasak M. Yoyo, žurnalistai buvo nužudyti pasalos vietoje. Tuo tarpu jų vairuotojui pavyko pasprukti ir antradienio rytą pranešti apie incidentą pareigūnams.

Jungtinių Tautų misijos CAR atstovas Vladimiras Monteiro sakė, kad aukų palaikai buvo surasti ar atvežti į misijos ligoninę Sibute. Jis nenurodė jų tautybių ir tapatybių.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad CAR buvo nužudyti rusų žurnalistai Kirilas Radčenka, Aleksandras Rastorgujevas ir Orchanas Džemalis. Ministerija išreiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems ir sakė, jog stengiasi pasiekti, kad jų palaikai būtų sugrąžinti į Rusiją.

Pasak ministerijos, Rusijos ambasada CAR nebuvo informuota, kad šalyje vieši rusų žurnalistų.

K. Radčenka, A. Rastorgujevas ir O. Džemalis, bendradarbiaudami su tiriamosios žurnalistikos leidiniu, valdomu Kremliaus kritiku tapusio buvusio Rusijos oligarcho Michailo Chodorkovskio, kūrė dokumentinį filmą. Pasak Rusijos žiniasklaidos, jie kūrė filmą apie Rusijos privačią karinę bendrovę „Wagner“, veikiančią CAR.

CAR vyriausybės atstovas Ange Maxime'as Kazagui nurodė, kad šalies komunikacijos, viešojo saugumo ir gynybos ministerijos nebuvo išdavusios akreditacijų Rusijos žurnalistų delegacijai.

Pasak jo, CAR pradėjo šios atakos tyrimą.

Tyrimų centras „TsUR“ pranešė, kad žurnalistai tyrė vadinamosios grupės „Wagner“ veiklą. Tai privati samdomų karių grupė, kuri, jai artimų šaltinių teigimu, vykdė nelegalias kovines misijas Rytų Ukrainoje ir Sirijoje Kremliaus vardu, skelbia „Reuters“.

Vietos ir tarptautinė žiniasklaida rašė, kad grupė „Wagner“ veikia šalyje nuo tada, kai šiais metais Rusija aprūpino lengvaisiais ginklais šalies saugumo pajėgas ir atsiuntė šimtus karinių ir civilinių instruktorių kariams mokyti.

„Reuters“ nepavyko patikrinti šių pranešimų. Rusijos pareigūnai neigia, kad grupė „Wagner“ vykdo Kremliaus nurodymus.

Sibuto miesto meras Hendris Depele teigė, kad žurnalistai buvo nužudyti pirmadienį apie 22 val. (vietos laiku). Vairuotojas liko gyvas.

„Vairuotojo teigimu, kai iki Sibuto jiems buvo likę 23 km, iš krūmų iššoko ginkluoti vyrai ir ėmė šaudyti į automobilį. Trys žurnalistai akimirksniu žuvo“, – sakė jis.

„TsUR“ pranešime rašoma, kad žurnalistai atskrido į Centrinės Afrikos Respubliką praėjusį penktadienį, paskutinį kartą su jais bendravo sekmadienį vakare.

Organizaciją finansuoja buvęs Rusijos naftos magnatas Michailas Chodorkovskis, kuris buvo kaltintas korupcija, kalėjo, o šiuo metu gyvena užsienyje. Jis – vienas aršiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų.

„TsUR“ spausdino ne vieną tyrimą dėl aukšto rango V. Putino aplinkos asmenų sąsajų su korupcija.

Nuo 2013 m., kai per sukilimą buvo nuverstas tuometinis prezidentas Francois Bozize, Centrinės Afrikos Respublikoje dažni susirėmimai, išpuoliai, neretai – tarp krikščionių ir musulmonų nereguliariųjų kariuomenių narių.

Didžiąją šalies dalį kontroliuoja sostinėje Bangyje esanti vyriausybė. 12 tūkst. JT taikdarių stengėsi pažaboti žiaurumus.